Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Ingrid: ‘Dit is de oudste flat van Twente’

Door Charmain Zwijnenberg 30 november 2020

We vinden het heerlijk om binnen te gluren in de mooie huizen van onze stadsgenoten. Helaas gaat dat momenteel wat lastig vanwege corona. Gelukkig schoot de Enschedese Ingrid Klein Poelhuis zelf wat kiekjes van haar interieur. Wij belden haar vervolgens om te kletsen over haar fijne optrekje. 

Ingrid woont samen met haar kat Loetje – ook wel Loederloetje – in de Koningin Wilhelminaflat aan de rand van het Volkspark. Een appartementencomplex met een bijzondere geschiedenis blijkt al snel. “Het is het eerste flatgebouw van Twente“, vertelt Ingrid. “Rijke fabrikanten bouwden het destijds om er op hun oude dag lekker te kunnen genieten.”

Kat Loetje wordt ook wel Loederloetje genoemd.

Oud maaltijdenkastje

Sommige oude functies zien we nog steeds terug in het complex. “De vrouw van de huismeester kookte vroeger voor de flatbewoners. Onder mijn brievenbus is nog steeds het kastje te zien waar vroeger het eten in werd gezet. Verder is er een gezamenlijke keuken en een wasruimte in het gebouw, ook overgebleven van vroeger.” Ingrid begint te lachen. “Sorry dat ik er zoveel over vertel hoor. Maar ik ben gewoon heel enthousiast over dit complex.”

“Tijdens de eerste bezichtiging zei ik direct: ik wil het hebben”

Dat enthousiasme had ze al toen ze het appartement voor het eerst zag. “Het is het allereerste huis dat ik heb bekeken. Tijdens de eerste bezichtiging zei ik direct: ik wil het hebben.” Vooral de gezamenlijke tuin en het balkon spraken Ingrid aan. “In de zomer zit ik veel op mijn balkon. Het uitzicht op het Volkspark geeft zoveel vrijheid. Ik wandel ook regelmatig door dat park. Het maakt niet uit waar je kijkt, je hebt altijd een mooi uitzicht.”

Het appartement zit vol met karakteristieke elementen. Foto: eigen foto

De klusser, de begeleider en de sloper

Voordat Ingrid in haar droomstulpje kon trekken, moest er wel het nodige gebeuren. En dat is zacht uitgedrukt. “We hebben het hele huis verbouwd”, zegt de Enschedese. “Best handig, want ik heb nu wel geleerd hoe ik een keuken in elkaar moet zetten en hoe ik moet behangen.” Gelukkig stond ze er niet alleen voor. “Mijn vader heeft veel gedaan. Hij is echt een handige man. Mijn oom heeft ook veel geholpen. Mijn moeder was een soort opzichter die alles begeleidde.” En wat was Ingrids rol? Lachend: “Ik ben vooral heel goed in dingen slopen. Moet die muur eruit? Oké, doe ik wel!”

Alles in huis is gekregen, gevonden of tweedehands gekocht. Foto: eigen foto

Bij elkaar geraapt zootje

Hoe omschrijft de Enschedese haar woonstijl? “Ik ben iemand die graag naar kringloopwinkels gaat en in uitverkoophoekjes zoekt. Mijn huis is een bij elkaar geraapt zootje. Bijna alle spullen heb ik gekregen, gevonden of tweedehands gekocht. En ik hou van grapjes in huis. Bijvoorbeeld dierenkoppen op de wc.”

Ingrid is een plantenmoeder. Foto: eigen foto

Plantenmoeder

Ook zien we veel planten in haar appartement. “Ja, ik ben een plantenmoeder. Jarenlang hield ik geen plant in leven, maar sinds een jaar gaat het goed. Elke keer als ik nu een plant zie die ik leuk vind, neem ik hem mee. Mijn moeder zegt weleens dat ik ermee moet ophouden omdat ik geen ruimte meer heb. Maar dan zeg ik: past wel!”

Deze badkamer bezorgt Ingrid nog steeds een saunagevoel. Foto: eigen foto

Saunagevoel

Waar is Ingrid het meest trots op in huis? “Ik denk de badkamer. Ik krijg nog steeds zo’n saunagevoel als ik onder de douche sta. Verder ben ik trots als mensen zeggen dat ze zich hier op hun gemak voelen. Dat is toch een van de mooiste complimenten die je kunt krijgen?”

Woondromen

We zijn benieuwd naar Ingrids woondromen. “Ik zou het liefst een boerderij willen met een grote woonkeuken met kookeiland, een grote tafel en een AGA-cooker. Dat is zo’n fornuis dat 24 uur per dag brandt zodat je de hele dag door voor een groot gezin kunt koken. Eigenlijk wil ik dus gewoon zo’n Italiaanse mama worden.” Verder nog wensen? “Als het zou kunnen ook nog een sauna, een zwembad en een jacuzzi. Dat was het”, zegt de Enschedese bescheiden.

Verder gluren in de woning van Ingrid

Foto: eigen foto
Foto: eigen foto

Deze binnenkijkers al gezien?

binnenkijker Sanne

Binnenkijken bij Sanne: ‘De laatste keer dat ik ze telde had ik 87 planten’

We vinden het heerlijk om binnen te gluren in de mooie huizen van onze stadsgenoten. Helaas gaat dat...
binnenkijken bij Elke

Binnenkijken bij Elke: ‘Tijdens het klussen vonden we een verborgen hok’

We vinden het heerlijk om binnen te gluren in de mooie huizen van onze stadsgenoten. Helaas gaat dat...
vBinnenkijken bij Elsbeth (8)

Binnenkijken bij Elsbeth: ‘Een huis is niet alleen een toonzaal vol mooie spullen’

We vinden het heerlijk om binnen te gluren in de mooie huizen van onze stadsgenoten. Helaas gaat dat...

adv.