Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Franka: ‘Toen ik de oude opkamer zag, was ik gelijk verkocht’

Door Jannike Huisman 21 mei 2018

Franka Oude Nijhuis woont al negen jaar in een prachtig pand uit 1894 in de buurt van Enschede. Zo’n oud huis is best bijzonder en Franka vond de sfeer van het huis gelijk leuk. “Ik heb geen enkele concessie gedaan met de verbouwing. Dat maakt het een plek waar ik me heel fijn voel.”

Groot project

Voordat Franka in het huis kon wonen, moest er nog veel verbouwd aan worden. Dit heeft ze vooral samen met haar vader gedaan en daar is ze best trots op. “Hij was namelijk net met pensioen en hij was een soort projectleider voor de verbouwing. Het huis was heel hokkerig en oud,” vertelt Franka. “Ook vind ik het heel leuk dat ik zo lang aan het huis heb gewerkt. Dat je bijna elke steen in handen hebt gehad. Alles heeft wel een herinnering, omdat we dus zelf verbouwd hebben.”

Binnenkijken bij Franka

Oude opkamer

De favoriete plek van Franka is de opkamer in het huis. Vanuit de woonkamer zie je hem niet direct, maar achter een deur vind je een trapje naar de speciale ruimte. “Toen ik de oude opkamer zag, was ik gelijk verkocht,” vertelt Franka. “Hier werk ik veel, ik bereid mijn lessen voor en ik maak de spullen voor mijn winkel 100%Franka. Ik vind het een hele fijne werkplek, want ik heb hier alles bij de hand en ik vind het leuk dat het een oude ruimte is.”

Een echt Franka-huis

Vrienden die bij Franka over de vloer komen zeggen weleens dat het een echt Franka-huis is. Het is niet standaard, het huis is heel fleurig en er zijn gekke details. “Als je in Twente bent, is zoiets al gauw exotisch,” zegt Franka lachend. “Mijn broer woont in Leiden en daar heb je tig van dit soort huizen.”

Binnenkijken bij Franka

Franka doet vooral inspiratie op in cafés, als ze op reis is of op rommelmarkten. “De meeste items die ik hier heb, komen daar wel vandaan,” zegt Franka. Zo staat er in de woonkamer een groot wandrek van een kleuterzaal. “Een basisschool in Oldenzaal ging er mee stoppen en die verkochten allerlei spulletjes. Aan het einde zag ik het wandrek staan en ik vroeg of ik dat kon kopen. Het kostte maar een tientje!”

Schoffelen

De tuin is ook een favoriete plek. Toen Franka hier kwam wonen stond het vol met planten en struiken, dus de hele tuin is leeggehaald en opnieuw beplant. “Ik vind het heel lekker als ik gewerkt heb, dat ik dan even therapeutisch kan schoffelen. Want ik ben altijd in mijn hoofd bezig en in de tuin kan ik gewoon alles lekker vergeten en dan kom ik helemaal tot rust. Ik ben vaker aan het werk in de tuin dan dat ik er zit,” zegt Franka lachend.

adv.