Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Alex: ‘Van de bijkeuken en schuur maakten we mijn hoedenatelier’

Door Charmain Zwijnenberg 14 september 2020

Hoedenmaker Alex Hospers verhuisde zo’n anderhalf jaar geleden met zijn man Angel naar een fijne woning in Lonneker. Een van de criteria waar het huis aan moest voldoen? Een fijne ruimte die hij als atelier kan gebruiken. Dat is gelukt. Wij namen een kijkje in Alex’ hoedenwalhalla en mochten ook rondneuzen in de rest van het huis. 

Alex en Angel woonden jarenlang in een maisonnette in Stadsveld. “Daar hebben we heel fijn gewoond, maar mijn atelier was toen op zolder. Daardoor hadden we continu mensen over de vloer die voor de hoeden kwamen. Dat wilden we niet meer”, vertelt Alex.

Alex en Angel verhuisden van Stadsveld naar Lonneker.

Van bijkeuken en fietsenschuurtje naar hoedenatelier

Toen kwam het huis in Lonneker voorbij op Funda. De woning beschikte over een bijkeuken en een fietsenschuurtje waar Alex al gauw een toekomstig atelier mét ingang vanuit de tuin inzag. Meteen een bod gedaan dus? “Nee”, zegt de Enschedeër lachend. “We hebben het huis wel negen keer bezocht voordat we het kochten. Zes keer zonder makelaar en drie keer met. Er moest ontzettend veel gebeuren aan de woning, dat schrikte me eerst af. Maar we zijn er uiteindelijk toch voor gegaan.”

 binnenkijker_hoedenmaker_alex

Oude elementen

En gelukkig maar, want het eindresultaat is prachtig. Alex: “Het hele huis is aangepakt. Al hebben we sommige oude elementen bewaard. Het huis komt uit 1956 en de vorige bewoner woonde er sinds het begin. Het oude stoffen behang dat in de hal hing komt terug in het huis en ook de originele deurkrukken hebben we gehouden.”

binnenkijker_hoedenmaker_alex-01
Vanuit het atelier kijk je zo de keuken in.

Acht bussen goudkleurige verf

De eyecatcher van het huis is natuurlijk het atelier. Een heerlijke ruimte vol prachtige hoeden. Maar ook buiten de hoofddeksels om valt er genoeg te zien in Alex’ domein. We zien Portugese tegels, een toffe vintage kast en vooral heel veel gouden accessoires. Alex lacht. “De fotolijstjes, lampjes en sleutels heb ik allemaal overgespoten met een goudkleurige spray van Action. Ik denk dat ik er wel acht bussen doorheen heb gejaagd. En ik ben nog lang niet klaar. Ik denk dat Action wel blij met me is.”

binnenkijker_hoedenmaker_alex-01
Alex verzamelde oude fotolijsten en spoot die vervolgens goud.

Persoonlijke herinneringen

Wat het atelier extra bijzonder maakt zijn de vele persoonlijke herinneringen die in de ruimte terugkomen. Zo hangen de huissleutels van Alex’ ouderlijk huis met een laagje gouden verf aan een van de muren. Ook een lade uit de eettafel waar hij vroeger met zijn gezin aan at kreeg een plekje aan de wand. En we zien verschillende foto’s van zijn ouders terugkomen in het atelier.

 binnenkijker_hoedenmaker_alex
Een deel van de zomer- en wintercollectie.

“Mijn ouders hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en in mijn werk als hoedenmaker. Als 5-jarig kind zat ik al naast mijn moeder achter de naaimachine. En mijn vader gaf me het laatste zetje om voor mezelf te beginnen. Ze hebben me altijd gesteund. Helaas leven ze allebei niet meer.”

Hoeden maken als rouwproces

Toen zijn moeder vijf jaar geleden overleed besloot Alex professionele hulp te zoeken tijdens het rouwproces. “Ik ontdekte dat ik het hoeden maken ook kon inzetten om mijn verdriet te verwerken. Omdat mijn moeder tachtig jaar zou worden, heb ik tachtig hoeden gemaakt. Met die hoeden – en nog negen andere hoeden die ik al eerder had gemaakt – heb ik uiteindelijk een hoedenshow georganiseerd voor het goede doel.”

 binnenkijker_hoedenmaker_alex
In deze hoed verwerkte Alex foto’s van ouders en grootouders.

Ook in zijn meest dierbare hoed spelen zijn een ouders een rol. “Tijdens een hoedenwedstrijd met het thema ‘verbintenis en herinnering’ maakte ik een hoed waar ik foto’s van mijn ouders en grootouders in verwerkte.”

Downton Abbey-hoed

Een andere favoriet is zijn Downton Abbey-creatie. “Ik ben helemaal weg van die serie en ik had al eens een hoed gemaakt die is geïnspireerd op het personage Mary. Toen ik een foto van die hoed op een fanpage van Downton Abbey plaatste kreeg ik ontzettend veel reacties daarop. Ik mag nu zelfs zo’n hoed voor iemand uit North Carolina maken”, zegt de Enschedeër trots. “Mooi toch?”

Verder gluren in het atelier én de rest van het huis?

De hoed die geïnspireerd is op Mary uit Downton Abbey.
De engel staat natuurlijk voor Alex' man Angel.
Deze lade komt uit de eettafel uit het ouderlijk huis van Alex.
Angel zorgt er altijd voor dat het bed netjes is opgemaakt.
De logeerkamer met zeeën van daglicht.
Nóg een ruimte vol prachtige hoeden.

Nog meer leuke binnenkijkers:

binnenkijker Steven

Binnenkijken bij Steven in de oude Ambachtsschool: ‘Dit was het schilderlokaal’

Steven woont in een wel heel bijzondere woning. Zijn appartement was vroeger namelijk het schilderlo...
binnenkijker_mandy-13

Binnenkijken in de urban jungle van Mandy: ‘Bij 125 planten ben ik gestopt met tellen’

Wekelijks gluren we binnen in de mooie stulpjes van onze stadsgenoten. Deze week mochten we rondneuz...
Hans Beumers van De Veste

Binnenkijken bij de compleet vernieuwde studentenkamers op de UT

Het nieuwe collegejaar gaat bijna van start en dit betekent dat de UT de komende weken weer veel nat...

 

adv.