Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten stijgen in 2021: dit betaalt een Enschedeër gemiddeld

Door Charmain Zwijnenberg 11 januari 2021

Heb je in 2020 minder uitgegeven omdat je bijvoorbeeld niet op vakantie bent geweest? Reken je dan nog niet rijk, want de woonlasten gaan dit jaar een stuk omhoog. Huurders gaan gemiddeld acht procent meer betalen, huiseigenaren iets meer dan zes procent. In Enschede liggen die percentages gelukkig iets lager.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Enschede

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Enschede zal dit jaar een rekening verschijnen van €852,14. Dat is een stijging van 3 procent. Huurders betalen in 2021 €551,84 aan gemeentelijke woonlasten. 3,9 procent meer dan in 2020.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijken. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Flinke stijging

Dat de woonlasten stijgen is op zich niet vreemd, vanwege inflatie gebeurt dat jaarlijks. Maar de woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan de inflatie van 1,2 procent. Dat heeft vooral met de stijging van de afvalstoffenheffing te maken. “In sommige gemeenten stijgen de kosten door investeringen, bijvoorbeeld om de scheiding van afvalstromen te verbeteren. In andere gemeenten is de afvalinzameling en -verwerking opnieuw aanbesteed en zijn de kosten daardoor gestegen”, aldus Coelo. Verder geven sommige gemeenten aan geen reserves meer in te (kunnen) zetten.

Lees ook:

wegenbelasting

Wegenbelasting gaat omhoog: dit betaal je als Enschedeër in 2021

Het jaar 2020 was niet het jaar van de uitstapjes. De auto heeft meer dan ooit voor de deur gestaan....
De Heurne centrum

Het is 2021: dit verandert er dit jaar voor Enschedeërs

Wat 2021 voor ons in petto heeft, weet niemand. Wel is bekend wat er komend jaar voor Enschedeërs ga...

Laat de handjes maar wapperen! Deze klushuizen in Enschede staan nu te koop

Ben jij dol op klussen, steek je de handen graag uit de mouwen en ben je toevallig ook nog op zoek n...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.