Woonbond wil huurverlaging bij enkelglas: dit vinden Enschedese woningcorporaties ervan

Veel te koud in de winter, te heet in de zomer. Dat is het geval bij sommige Enschedese woningen. Dit is niet alleen vervelend, maar ook erg duur door de hoge stookkosten. De Woonbond vindt dat daar best iets tegenover mag staan: een lagere huurprijs. Hoe zit dat in Enschede?

Volgens de Woonbond zijn met name huurders van slecht geïsoleerde huizen de dupe van de hoge stookkosten. “Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen”, aldus de Woonbond op hun site. Een hoge energierekening komt volgens de vereniging onder meer door enkelglas.

‘Enkelglas als gebrek’

De organisatie wil daarom dat minister Hugo de Jonge verhuurders verplicht het enkelglas te vervangen voor isolatieglas. Als een verhuurder zich daar niet aan houdt, kan een Enschedese huurder een huurverlaging aanvragen. “Zo betalen huurders niet én een hoge huur én een hoge energierekening”, aldus de Woonbond.

De reactie van Enschedese corporaties

indebuurt deed een rondgang bij Enschedese corporaties. Wat vinden zij van het idee van de Woonbond? Lees op de volgende pagina’s de reacties van Domijn en De Woonplaats. Van Ons Huis hebben we geen reactie ontvangen.

De Woonbond is een onafhankelijke vereniging voor Nederlandse huurders. De Woonbond zet zich in om de positie van huurders te verbeteren, bijvoorbeeld door actie te voeren tegen enkelglas.

Reactie Domijn

“We hebben op dit moment geen plannen om (tijdelijk) de huur te verlagen. Wel voeren we dit jaar verduurzamingswerkzaamheden uit aan 600 woningen in plaats van de geplande 400. En vanaf volgend jaar verduurzamen we 800 woningen per jaar. Dat kunnen we doen omdat de verhuurderheffing wordt afgeschaft en we snel en slim samenwerken met onze partners volgens de blok-voor-blok aanpak. Daarbij pakken we eerst de woningen met energielabel E, F en G aan. Ook verwijzen we huurders door naar de gemeente voor de energietoeslag waarop zij misschien recht hebben.”

Reactie De Woonplaats

“De energieprijzen stijgen voor iedereen. Daar hebben wij als woningcorporatie geen invloed op. Wij hebben hier zorgen over, maar kunnen dit niet oplossen. De overheid compenseert de stijging van de energierekening met verschillende maatregelen, zoals een lagere energiebelasting en een extra compensatie van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen. Deze compensatie (energietoeslag) is dit voorjaar uitbetaald door de gemeenten. Het is dus niet aan ons als woningcorporatie om huurders te compenseren, de overheid regelt dit voor alle Nederlanders.

Wat wij wel doen als woningcorporatie is zorgen dat onze woningen zo duurzaam mogelijk zijn, zodat er minder energie nodig is om comfortabel te wonen. Daarom zetten wij ook in op het verduurzamen van ons woningbezit. Daar zijn we al druk mee bezig, en het gemiddelde energielabel voor onze woningen is B. Onze 16.500 woningen verduurzamen is een grote opgave en dus niet vandaag of morgen gereed. De komende jaren zijn we hier nog mee bezig.

Huurders van eengezinswoningen kunnen zich actief bij ons aanmelden om hun woning te laten verduurzamen. Bij appartementencomplexen pakken we dit gezamenlijk aan. De woningen met een slecht energielabel hebben onze prioriteit. Zo zijn we nu 96 appartementen aan de Fazantstraat in de wijk Mekkelholt aan het verduurzamen en is gestart met 176 appartementen aan de Maanstraat in Twekkelerveld. 

Daarnaast helpen we onze huurders actief met bijvoorbeeld het aanvragen van de energietoeslag bij de gemeente. Niet iedereen weet dat hij/zij hiervoor in aanmerking komt. Wij werken samen met het Energieloket Enschede en Alifa. Ook kunnen huurders hier een gratis adviesgesprek krijgen met tips hoe ze energie kunnen besparen thuis. Bij betalingsproblemen kunnen huurders altijd contact met ons opnemen. Dan kijken we wat we kunnen betekenen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Binnenkijken bij Lottie: ‘Ik hoop dat ik in deze woning een oud besje mag worden’”

Binnenkijken bij Lottie: ‘Ik hoop dat ik in deze woning een oud besje mag worden’

Lottie binnenkijker
Ga naar “11 x leuke tussenwoningen in Enschede die nu te koop staan”

11 x leuke tussenwoningen in Enschede die nu te koop staan

pinksterbloemstraat 20 enschede_tussenwoningen
Ga naar “Fundaparel: dit jarendertighuis (met kanariegele trap) is flink gerenoveerd”

Fundaparel: dit jarendertighuis (met kanariegele trap) is flink gerenoveerd

delistraat 59 enschede funda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Outdoor LED kerstboom voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Zaanse mayonaise van € 1,18 voor € 0,69”

Zaanse mayonaise van € 1,18 voor € 0,69

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Mandarijnen van € 1,99 voor € 1,69”

Mandarijnen van € 1,99 voor € 1,69

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95”

Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Project Assistent”

Project Assistent

 • Gemeente Enschede
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerkers Kidsbreak”

Medewerkers Kidsbreak

 • Gemeente Enschede
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Collega”

Collega

 • Bowling Enschede
 • Fulltime/Parttime
bowling enschede

Agenda

Ga naar “Open dag Podotherapie Oost-Nederland”

Open dag Podotherapie Oost-Nederland

 • Podotherapie Oost-Nederland
 • 29 september 2022

Topper

Ga naar “Museumnacht Enschede”

Museumnacht Enschede

 • 5 november 2022
Museumnacht Enschede_27
Ga naar “PASAR MALAM ASIA in Enschede!”

PASAR MALAM ASIA in Enschede!

 • Pasar Malam Asia
 • Van 30 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Pasar Malam Asia”

Pasar Malam Asia

 • Van 30 sep t/m 2 okt
pasar-malam
Ga naar “Popronde Enschede”

Popronde Enschede

 • 18 november 2022
popronde enschede_popronde enschede_