Binnenkijken bij Robert en Ron in de Walstraat: ‘Hier zat vroeger de Twentse Schouwburg’

Door Charmain Zwijnenberg 21 januari 2019

Robert en Ron wonen samen met hun hond Floortje midden in de Walstraat in hartje Enschede. Op de plek waar vroeger de Twentse Schouwburg zat. Robert: “De drie rode fluwelen bioscoopstoelen in de hal hier beneden komen uit de schouwburg.”

Van koop naar huur

De twee heren verhuisden van hun koopwoning in Mooienhof aan Boulevard 1945 naar een huurwoning in de Walstraat. “Van koop naar huur was geen bewuste keuze,” vertelt Robert. “Onze oude woning hadden we direct verkocht, dus moesten we snel op zoek naar een nieuw huis.” Bij toeval kwamen ze bij het huidige appartement terecht. Robert: “Toen Ron door de Walstraat liep zag hij dat dit appartement vrij stond. Toen we voor het eerst binnenkeken waren we direct verkocht.”

binnenkijker - Robert en Ron - appartementencomplex
Midden in de Walstraat

“We vielen vooral voor de ruimte. Veel woningen in het centrum zijn niet zo groot. Ook de vele ramen vonden we meteen mooi,” vertelt Ron. “En natuurlijk de locatie,” vult Robert hem aan. “De Walstraat is de gezelligste straat van Enschede. Deze straat leeft echt. Vooral in de zomer en ‘s avonds.”

Binnenkijker bij Robert en Ron - zithoek vanaf eetkamer

Vaste klant

Robert en Ron zijn dan ook vaste klant bij diverse ondernemers in de Walstraat. Ron: “Bij Mrs. Brown zitten we graag. En we eten veel vaker buiten de deur dan vroeger. Als we geen zin hebben om te koken lopen we de straat in. In de zomer ruik je hier binnen zelfs de geur van eten als alle ramen open staan.”

binnenkijker - Robert en Ron - zithoek 3

Stoer en robuust

Ook bij de onderburen komen de mannen regelmatig over de vloer. “Heel handig dat interieurwinkel ‘t Hooge Huys hieronder zit, daar verkopen ze veel industriële woonspullen en daar houden we van,” zegt Robert. “Omdat de eigenaresse ons goed kent mogen we spullen vaak even mee naar boven nemen om te kijken of het wel binnen ons interieur past.”

Hun woonstijl is dus industrieel? “En retro en vintage,” vult Ron aan. “We houden van stoer en robuust. Een soort loftgevoel.” Qua interieur liggen de twee goed op één lijn. Dat was 17 jaar geleden wel anders volgens Robert. “Jouw stijl was toen veel te strak,” roept hij lachend naar Ron. “En die van jou heel oubollig,” lacht Ron vervolgens.binnenkijker - Robert en Ron - slaapkamer andere kant (2)

Alles op loopafstand

De twee zijn het erover eens dat ze niet meer buiten het centrum willen wonen. Ron: “Deze ligging is perfect. Lekker in hartje centrum, je bent zo op de markt, bij de supermarkt, bij leuke restaurantjes. Alles is op vijf minuten loopafstand. Omdat we geen tuin hebben pakken we in de zomer vaak een terrasje op de Oude Markt. Je bent dan zo weer thuis.”

binnenkijker - Robert en Ron - slaapkamer detail wekker

Verder binnengluren?

Het appartementencomplex was vroeger de Twentse Schouwburg

adv.