Binnenkijken bij Ria: ‘In maart heb ik 496 spullen weggedaan’

Door Charmain Zwijnenberg 13 mei 2019

Wat is er nou heerlijker dan ongegeneerd gluren bij de buren? Deze week waren we bij Ria. Samen met haar twee dochters (18 en 15) en kat Mickey woont ze in een gezellige woning in Deppenbroek. Haar oudste dochter (20) komt in het weekend thuis. Van haar heeft Ria de liefde voor interieur overgenomen. “Ik ben nooit echt van het stylen geweest. Mijn dochter heeft het wel in zich en zij heeft me aangestoken. Nu is het een hobby geworden.”

Van a tot z

Het gezin woont sinds drie jaar in deze woning. Het huis zag er toen nét iets anders uit dan nu. Zacht uitgedrukt. “Witte plavuizen, houten schroten aan de muren en plafonds, een schouw van ruim twee meter. Alles moest gebeuren, van a tot z. Ik wilde ruimte en licht creëren. Ik ben nog steeds niet klaar, maar doe het stap voor stap,” vertelt Ria.

Binnenkijken bij Ria - woonkamer overzicht

Instagram

Wooninspiratie doet de Enschedese op via Instagram. Daar deelt ze ook foto’s van haar eigen interieur. “Maar ik ben niet zo fanatiek als sommige anderen hoor, daar heb ik ook geen tijd voor. En ik hoef ook niet meer alles te hebben wat ik zie. Alleen als ik echt iets leuks voorbij zie komen, dan koop ik het.”

Binnenkijken bij Ria - stolp

Ontspullen

Miskopen heeft Ria nauwelijks meer. “Ik ben selectiever in wat ik aanschaf. Hoef ook niet zo nodig heel veel spullen te hebben.” Sterker nog, de Enschedese is juist aan het óntspullen. Aan de hand van de regels van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo ging ze aan de slag. Ria: “Het opruimen voelde zo goed dat ik echt moest stoppen met kleding weggooien. Ik hield haast niets meer over!”

Binnenkijken bij Ria - stolp

In maart pakte Ria het nog grootser aan. “Toen heb ik aan de ’30-days minimalism challenge’ meegedaan. Dat betekent dat je op 1 maart één ding in huis wegdoet. Op 2 maart twee dingen. En op de laatste dag van maart dus 31 spullen. Ik heb het helemaal volgehouden. In totaal heb ik in maart 496 spullen weggedaan.” Volgens Ria heel prettig. “Het voelt goed dat je bewust bent van wat je allemaal hebt. Ik heb veel spullen weggeven of verkocht.”

Eerlijk, heeft ze daarna niet heel veel nieuwe items gekocht om de lege plekken op te vullen? Ria lacht. “Nee, echt niet. Als ik nu iets nieuws koop, gaat het oude meteen weg. Daar doe je dan toch niets meer mee.”

Binnenkijken bij Ria - stolp

Buitenmens

De Enschedese rommelt graag in huis, maar nog liever is ze in de tuin te vinden. “Ik ben echt een buitenmens. Als het mooi weer is laat ik binnen alles liggen en ga ik buiten aan de slag.” De tuin is dan ook haar favoriete plek om te zitten. “Binnen vind ik de eettafel het fijnst. Daar eten we, kletsen we, doen de kinderen hun huiswerk en spelen we spelletjes.”

Binnenkijken bij Ria - tuin 2

Hoewel er nog wat klusjes gedaan moeten worden, kan Ria echt genieten van haar huis. “Het is lekker licht en het voelt als een warm thuis. Ik geniet ook van die kleine dingen. Zoals een bos fluitenkruid dat ik heb geplukt en in de vaas heb gezet, tekeningen van mijn dochter of een beeldje met veel betekenis. Als ik ’s morgens beneden kom denk ik: heerlijk!”

Verder gluren?

Mogen we bij jou binnenkijken?

Heb jij ook een tof huis of mooie tuin waar we mogen binnenkijken of buitengluren? Laat het ons weten!

Lees ook: 

binnenkijken bij Melanie

Binnenkijken bij Melanie: ‘Veel meubelstukken zijn door mijn vader gemaakt’

Hoe handig is het wanneer je iemand hebt die al jouw ideeën kan vertalen naar prachtige meubelstukke...
Binnenkijken bij Merel - Merel

Binnenkijken bij Merel: ‘Het luik tussen de badkamer en het washok eronder is mijn gadget in huis’

Ze waren nét klaar met de verbouwing van hun toenmalige huis, toen deze woning voorbij kwam op Faceb...

Binnenkijken bij Sarah: ‘Alle woonaccessoires in ons huis hebben een functie of verhaal’

Van hartje centrum naar het buitengebied in Enschede. Sarah woont samen met haar man Vincent in het ...

adv.