Binnenkijken bij Jantien: “Wij wilden geen standaard woning”

Door Jannike Huisman 5 maart 2018

Jantien ter Haar woont samen met haar man Jeroen en twee kinderen in een speelse woning in de buurt Schreurserve. “Het is een huis waarin echt geleefd wordt. Normaal is het niet zo opgeruimd als nu,” zegt Jantien lachend. 

Voorheen woonden Jantien en Jeroen in een klein huurhuisje op Pathmos, maar vanwege hun kinderwens gingen ze op zoek naar een andere buurt. “We hebben heel veel huizen bezocht, maar de meeste huizen vonden we te standaard. Twee-onder-een-kap, allemaal met dezelfde indeling. Daarbij hebben we er bewust voor gekozen om geen auto te hebben, dus de ligging moest ook nog eens goed zijn,” vertelt Jantien. “Niet te ver van het centrum en niet te ver van het groen, want we houden er ook van om te wandelen of te fietsen.”

Bij de open haard

Jantien en haar man zijn echte buitenmensen. Ze doen al jaren aan scouting en daar hebben ze elkaar ook ontmoet. Daarom zijn de open haard één van haar favoriete plekken. “Het bankje bij de open haard is wel heel fijn. Het liefst zitten we heel dicht op het vuur. Met daarbij een tafeltje en een kopje thee. Oh, als ik dan thuis kom van een dag hard werken dan vind ik het heerlijk om daar lekker te zitten.” In de zomer zitten ze ook graag buiten. “Het is eigenlijk het verlengde van de woonkamer. We eten dan ook altijd buiten, maar nu slaapt de tuin nog.”

Binnenkijken bij Jantien

Verrassing

Toen ze dit huis zagen, vielen Jantien en haar man gelijk op de grote ramen met veel lichtinval en natuurlijk de open haard.” Toch twijfelden ze, want boven waren maar twee slaapkamers en de indeling was onhandig. “We hebben met een bevriende aannemer naar het huis gekeken en die zag veel meer mogelijkheden. Dus hebben we er toch voor gekozen om er voor te gaan,” zegt Jantien. “Op de dag dat we de sleutel kregen, bleek ook dat ik zwanger was. We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan, dus daarom is de verbouwing boven toch wat sneller gegaan dan we eerst hadden gepland.”

Binnenkijken bij Jantien

Hoogteverschil

Eén van de dingen die opvalt in het huis van Jantien is het hoogteverschil tussen de woonkamer en de keuken. “Dat was ook een speels effect wat wij heel leuk vinden. Veel mensen vonden de hoogte gevaarlijk met kleine kinderen. Maar het bleek eigenlijk best goed te gaan. We hebben onze kinderen al heel vroeg de trap op en af laten kruipen met ons erbij. Dat hadden ze al snel in de gaten en er is tot nu toe nog nooit iets mee gebeurd,” vertelt Jantien. “Traplopen is wel één van de eerste dingen die ze geleerd hebben.”

Binnenkijken bij Jantien

Speciale krabpaal

“Er stond eerst een metalen paal in de kamer en daar waren we niet zo van gecharmeerd. We hadden altijd een hoge krabpaal voor de poes en daarom hebben we deze oplossing bedacht,” legt Jantien uit. “Ons plan was om dat touw ergens op de kop tikken en het dan zelf te lijmen. We hadden ons wel een beetje verkeken om het aantal meter touw. Hoeveel denk je dat we nodig hadden? 78 meter,” zegt Jantien lachend. “We hebben wel meer van zulke projectjes, zoals deze lamp boven de tafel. Maar dat vinden we ook wel leuk om te doen.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Enschede, een huis met een verhaal of heb jij ook een droomhuis in Enschede? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Meer woningen?

Binnenkijken bij Corine

Binnenkijken bij Corine: “Ik ben gek op de jaren ’70 stijl”

Corine de Jonge is in hart en nieren een Enschedese en heeft altijd in deze stad gewoond. Ze woont n...
Binnenkijken bij Michel en Renate

Binnenkijken bij Michel en Renate in Roombeek: “We ontwierpen zelf het huis, dat was te gek!”

Bijna zeven jaar geleden lieten Michel en Renate van Zuilekom hun eigen huis bouwen in Roombeek. "He...

adv.