Prijs van een (vrijstaande) woning is in Enschede flink gestegen

Door Charmain Zwijnenberg 18 januari 2019

De NVM heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over de woningmarkt. Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd hoe het met de woningverkoop in onze stad zit. En ook: blijven de prijzen verder stijgen? Wij zochten het uit.

De belangrijkste conclusie van de NVM is dat landelijk gezien de prijzen omhoog blijven gaan, maar dat de gekte op de huizenmarkt wel wat afneemt.

Minder woningen verkocht

In het laatste kwartaal van 2018 zijn 8 procent minder woningen van eigenaar gewisseld in ons land. De prijs is in de laatste maanden van het afgelopen jaar wel flink toegenomen: maar liefst 10 procent. De gemiddelde prijs is daarmee op een recordniveau gekomen van €298.000. De makelaarsvereniging denkt wel dat de huizenprijzen aan het plafond zitten.

Woningmarkt in Enschede

Dan de Enschedese cijfers. De NVM deelt het land op in regio’s en Enschede en Hengelo vormen samen een regio. We zien dat in deze regio het vierde kwartaal van 2018 bijna 3 procent minder woningen een nieuwe eigenaar hebben gekregen. Er zijn opvallend veel vrijstaande woningen minder verkocht (-15 procent). Eind 2018 waren de twee-onder-een-kap woningen juist wel populair. Daarvan zijn er ruim 13 procent meer verkocht.

En de prijs?

De NVM heeft ook gekeken wat er met de prijzen is gebeurd. Heb je in het najaar van 2018 een woning gekocht, dan moest je daar 2,8 procent meer voor betalen dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs die je in het vierde kwartaal moest neertellen voor een huis in de regio Enschede-Hengelo, was €232.000. Een jaar eerder kon je die woning kopen voor bijna 10 procent minder. Een beste prijsstijging!

De prijzen ging het meest omhoog voor een vrijstaand huis. Een jaar eerder kon je die vrijstaande woning in onze stad voor duizenden euro’s minder kunnen kopen; de prijs is in het najaar van 2018 met maar liefst 12 procent gestegen. Voor een twee-onder-een kap was je bijna 3 procent meer kwijt.

Op onderstaand kaartje kun je het allemaal nog eens rustig bekijken.

Lees ook:

sociale huurwoning

Niet leuk: Enschede heeft de hoogste woonlasten van Nederland

Vrijwel alle huishoudens in Nederland gaan dit jaar meer betalen aan gemeentelijke belastingen, dat ...
Huis te koop: Kerkstraat 250 Enschede, Foto 1 | Foto: Funda

Gelukkig nieuwjaar: deze woningen staan sinds 1 januari 2019 te koop

Heb jij verhuisplannen voor het nieuwe jaar? De volgende woningen in de gemeente Enschede zijn nieuw...

 

Meer over

Gemeente Wonen

adv.