Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

UNI10 Edelsmid creëert niet alleen sieraden, maar voert ook reparaties uit

Aangeboden door UNI10 Edelsmid 23 juni 2020

Je wist waarschijnlijk al dat UNI10 Edelsmid bekend staat om de unieke sieraden die je er kunt laten maken. Maar wist je ook dat zij sieraden repareren? Alle reparaties worden in hun eigen atelier uitgevoerd, dus het team kan je gelijk vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Van kettingen met een kapotte schakel tot het knopen van parels en andere edelstenen, vrijwel alle sieraden kunnen bij UNI10 Edelsmid gerepareerd worden. “Wij kijken altijd heel kritisch naar de staat van het sieraad. Vooral bij antieke sieraden en broches kan het weleens de vraag zijn of het nog zinvol is om de reparatie uit te voeren. Want je wilt wel de garantie kunnen geven dat een sieraad nog jaren gedragen kan worden”, legt eigenaresse Tineke uit.

Reparatie van de burgemeestersketting

De goudsmeden van UNI10 hebben door de jaren heen al veel bijzondere sieraden mogen repareren. Zo hebben zij ooit een pillendoosje uit 1812 gerepareerd, maar bijvoorbeeld ook de Enschedese burgemeestersketting. Aan de hand van het meesterteken op het pillendoosje hebben ze kunnen achterhalen door welke goudsmid en in welk jaar het gemaakt is.

Het scharniertje tussen de twee delen van het pillendoosje was kapot gegaan. Dit onderdeel was gemaakt van eerste gehalte zilver en hier wordt tegenwoordig niet meer zo veel mee gewerkt. “Gelukkig kunnen wij zulke onderdelen ook zelf maken”, zegt goudsmid Tom. “En uiteraard zijn er allerlei manieren om nieuw zilver ouder te laten lijken, zodat het één mooi geheel wordt.”

Het scharnier van dit antieke pillendoosje was afgebroken

Ook de burgemeestersketting had te maken met een kapotte schakel. “Het komt natuurlijk niet vaak voor dat je zo’n speciale ketting mag repareren. Vooral bij dit soort sieraden is het voor ons een leuke uitdaging om de reparatie uit te voeren. Want je moet dan zelf de nieuwe onderdelen maken, omdat deze niet meer verkrijgbaar zijn.”

Een antiek sieraad wil je niet omsmelten

Het team van UNI10 Edelsmid weet enorm veel van reparaties. Betekent dit dan ook dat geen enkele klus hen nog hoofdpijn bezorgt? Tineke: “We kunnen vrijwel alle sieraden repareren, maar uiteraard is het repareren van oude sieraden lastiger. Bij een nieuwe sieraad kun je bijvoorbeeld gemakkelijker een onderdeel vervangen als het niet helemaal goed aansluit bij de rest. Dit is natuurlijk niet leuk want je moet overnieuw beginnen, maar het kán wel. Maar als je antieke sieraden niet op de juiste manier repareert, heb je een groter probleem. Want zoiets is onvervangbaar.”

De burgemeestersketting moest gerepareerd worden

 

Als enige in Enschede een pukmachine

Om sieraden van staal en titanium te kunnen bewerken, heb je een speciaal puk-apparaat nodig. Dit is een hulpmiddel waarmee je minuscule lasverbindingen kunt maken Er zijn maar weinig juweliers die over zo’n apparaat beschikken en UNI10 is de enige in Enschede die zoiets in het atelier heeft staan. Dus ook voor het repareren van stoere stalen ringen, armbanden en horloges ben je bij deze goudsmid aan het juiste adres!

Alle reparaties zijn doorgaans binnen twee tot drie weken afgerond. Vooraf krijg je een duidelijk prijsindicatie en in veel gevallen gaat het om tientjeswerk. Mocht een sieraad echt te gecompliceerd zijn, dan beschikt UNI10 over de juiste connecties aan wie de reparatie uitbesteed kan worden.

mensen achter UNI10

Dit zijn de mensen achter UNI10: ‘We vormen echt een team met elkaar’

Tineke Hessels is de eigenaresse van UNI10 Edelsmid en haar atelier zit al bijna veertien jaar in he...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door UNI10 Edelsmid. Meer over UNI10 Edelsmid ontdekken?

UNI10 Edelsmid juweliers

Geopend10:30 - 17:00

Haverstraatpassage 27B, Enschede

Bekijk meer:juweliers

adv.