Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De geschiedenis van lingerie: toen mannen nog een korset droegen

Aangeboden door Lincherie 21 februari 2020

De bh is niet meer weg te denken, want vrijwel iedere vrouw heeft de ladekast er vol mee liggen. Maar wist je dat de bh zoals we hem nu kennen nog maar iets meer dan 100 jaar oud is? En dat er in de Middeleeuwen zelfs een korset bestond dat alleen door mannen werd gedragen? In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van lingerie.

Lingerie is het Franse woord voor damesondergoed. Tegenwoordig denken we bij lingerie gelijk aan een boven- en onderstuk, maar vroeger bestond alleen het korset als lingerie.

Het eerste korset

Het korset dook voor het eerst in Griekenland op, zo’n 3000 jaar voor Christus. In die tijd werd het korset gebruikt door Minoïsche vrouwen om met hun lichaam te pronken.

Mannen met een korset

Aan het eind van de Middeleeuwen kreeg het korset meer vorm. Zo was een korset niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Dit kledingstuk werd een doublet genoemd en was gemaakt van ijzer. Mannen droegen de doublet onder hun kleren. Op deze manier konden ze hun lichaam beschermen tegen verwondingen en koude weersomstandigheden.

De taille werd flink ingesnoerd

Smal, smaller, smalst. Dat was het schoonheidsideaal in de Victoriaanse tijd. Het korset werd zodanig strak ingesnoerd, dat de dame in kwestie een wespentaille overhield. Het was ook niet zo raar dat vrouwen regelmatig flauwvielen, want door het strakke korset konden ze niet goed ademhalen.

De komst van de bh

Een korset beperkt de vrouw natuurlijk in haar bewegingsvrijheid en daarom werd er naar een comfortabeler alternatief gezocht. Pas in 1914 werd de eerste bh zoals we hem nu kennen op de markt gebracht. De ontwerpster was Mary Phelps Jacob en zij verkocht het bh-patent aan het bedrijf Warner Brothers Corset Company.

Van sobere bh’s tot sexy lingerie

Waar de bh in het begin van de twintigste eeuw heel sober en vooral praktisch was, mag hij in de decennia daarna gezien worden. De ontwerpen werden dan ook steeds mooier, luxueuzer en opvallender qua kleur en print. Denk bijvoorbeeld aan de sexy lingerie van Marilyn Monroe en de punt bh’s van Madonna.

100 jaar Van de Velde

Niet alleen de bh zelf bestaat meer dan 100 jaar, ook de Belgische lingeriegroep Van de Velde. Dit bedrijf zit achter de prachtige lingerielabels PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda. Vanuit het atelier in Schellebelle ontwerpt de lingeriegroep al meer dan 100 jaar de mooiste lingerie met de allerbeste pasvorm. En jij kan deze lingerie kopen bij Lincherie aan de Haverstraatpassage in Enschede! Bekijk online alvast de collectie of kom langs in de winkel en laat je adviseren door de professionele lingerie stylisten.

BV’s en modellen showen vintage lingerie op catwalk voor 100ste verjaardag lingeriehuis Van de Velde

Ella Leyers, Barbara Sarafian en nog veel meer BV's en modellen hebben vintage lingerie op catwalk getoond! 👙 Niet zomaar wat setjes: een speciale collectie van 100 jaar geleden uit lingeriehuis Van de Velde. 👌

Posted by Nieuwsblad.be on Sunday, 8 December 2019

Lees ook

bh's minimaal nodig

Leuk om te weten: zoveel bh’s heeft een vrouw minimaal nodig

De ene vrouw heeft de kast vol liggen met diverse bh's terwijl de ander er slechts twee heeft. Maar ...

Meer over Lincherie ontdekken?

Lincherie lingeriezaken

Gesloten12:00 - 17:00 *

Haverstraatpassage 29, Enschede

Bekijk meer:lingeriezaken

adv.