Tips van de expert: zo houd je het sporten wel vol

Aangeboden door Trifora Sports & Health Club 5 april 2019

Had jij jezelf voorgenomen om in 2019 meer te bewegen en gezonder te eten, maar komt er in de praktijk weinig van terecht? Met deze handige tips houd je het sporten voortaan wel vol.

Sporten volhouden

Niek Tunderman is clubmanager van Trifora Sports & Health Club en hij kan zich goed voorstellen waarom sommigen het lastig vinden om sporten vol te houden. “Veel mensen zijn geneigd om in januari hun leefstijl drastisch om te gooien. Ze gaan gezonder eten, willen stoppen met roken, geen alcohol meer drinken en gaan drie keer per week naar de sportschool. Het liefste willen ze ook nog dat dit allemaal binnen een week lukt. Maar wees realistisch en begin met kleinere doelen,” legt Niek uit.

Tip #1 stel een realistisch doel

Wat volgens Niek erg belangrijk is, is dat de doelstellingen realistisch zijn. Het gaat niet alleen om het aantal keren sporten per week, maar ook om het resultaat dat je wilt behalen. Juist wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt, haal je de doelstellingen daardoor niet. En een doelstelling niet halen, werkt vaak demotiverend. “Ben je na lange tijd weer gestart met fitness, maak dan een afspraak met een van onze fitcoaches om een trainingsschema op te stellen. Stel je doelen samen op en maak een planning zodat je je hieraan houdt.”

sporten volhouden trifora
Foto: Trifora Sports & Health Club

Tip #2 start met een warming-up

Het plezier in sporten kan ook minder worden wanneer je na iedere work-out vervolgens twee dagen last hebt van spierpijn. Spierpijn is niet erg, maar ‘hoe meer hoe beter’ is een misvatting. “Onervaren sporters slaan de warming-up vaak over, maar het is wel zo belangrijk. Spieren opwarmen zorgt er ook voor dat je minder last krijgt van spierpijn.”

Tip #3 varieer

Als je meerdere keren per week wilt sporten, breng dan variatie aan in de oefeningen. Niek: “Bepaalde sporten zoals fietsen en hardlopen kunnen in principe dagelijks worden beoefend. Daarvoor geldt wel: opbouwen. En blijf jezelf afvragen: voelt dit goed aan? Elke dag fitnessen is niet verstandig, al kan dat worden opgelost door elke dag andere spiergroepen te trainen.”

Tip #4 weet wat je eet

Veel mensen zijn geneigd om minder te eten en vaker te sporten wanneer ze willen afvallen. Het is echter belangrijk om juist vaker en gezonder te eten. “Je moet bewust worden van wat je eet en wanneer je bepaalde voeding binnen krijgt. Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Het is belangrijk om je voeding op jouw gestelde doel aan te passen. Een op maat gemaakt voedingsschema kan hier goed bij helpen. Met ons nieuwe Benfit voedingsprogramma helpen wij je graag om je doelstellingen te behalen.”

ben fit trifora


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Trifora Sports & Health Club. Meer over Trifora Sports & Health Club ontdekken?

Trifora Sports & Health Club sportcentra

Nu gesloten07:00 - 22:00

Kotkampweg 65, Enschede

Bekijk meer:sportcentra

adv.