Enschede, Eanske of Stad van het oosten. Hoe je onze stad ook noemt, we bedoelen er allemaal hetzelfde mee. Maar hoe veel weet jij eigenlijk over Enschede? Op deze pagina vind je feiten, cijfers en weetjes. Praktisch of grappig. Veel plezier!

Hoeveel inwoners zijn er in Enschede?

In Enschede wonen zo’n 158.140 mensen, de meeste wonen in Enschede-Zuid (33.729), daarna volgt het Binnensingelgebied met 25.154 inwoners en Boswinkel – Stadveld met 22.361 inwoners. Naast de stad Enschede omvat de gemeente ook de dorpen Lonneker, Boekelo, Usselo en Glanerbrug. Enschede is de grootste stad van Overijssel en heeft in heel Nederland een 13e plek.

Meer mannen dan vrouwen

De leeftijdcategorie 20 t/m 29 jaar is het sterkst vertegenwoordigd. Dat is niet zo gek, want Enschede is een studentenstad. Net als in de andere steden in de regio, wonen er hier ook meer mannen dan vrouwen. Voor vrijgezelle vrouwen is Enschede dus een goede stad om op stap te gaan. Er wonen 85 jonge vrouwen op 100 jonge mannen.

Oude Markt Enschede
De Oude Markt in Enschede

De favoriete plek van Enschedeërs

De trots, en ook de favoriete plek van veel Enschedeërs is de Oude Markt. Aan dit plein in het centrum van Enschede liggen veel terrasjes. In het midden van het plein staat de Grote Kerk die uit de Middeleeuwen komt. Ook zijn er vaak evenementen en is het dé plek om uit te gaan.

Weinig oude gebouwen

Enschede was in de Tweede wereldoorlog vaak een doelwit voor bombardementen. Dit vanwege de strategische ligging vlak bij de grens en Vliegveld Twente. In totaal is Enschede zo’n 61 keer gebombardeerd. In een deel van de gevallen dachten geallieerde troepen dat ze al in Duitsland waren. Hierdoor zijn veel oude gebouwen en soms bijna hele wijken verloren gegaan. Ook tijdens de wederopbouw en door het verdwijnen van de textielindustrie zijn veel gebouwen gesloopt.

enschede stationsplein zon

In een hoekje van het land

Enschede wordt vaak gezien als uithoek waar je niet zo makkelijk kunt komen, maar de stad is goed bereikbaar via de snelweg. Via de A1 en de A35 kun je met de auto naar Enschede komen. Ga je liever met de trein? Vanaf het station loop je in 5 minuten naar de Oude Markt in het centrum. Op het station van Enschede stappen dagelijks zo’n 18.500 mensen uit. Daarnaast kun je met de trein makkelijk naar Gronau toe.

Daarnaast streeft Enschede er naar om een echte fietsstad te zijn in 2020, daarom wordt er hard gewerkt aan nieuwe fietsvoorzieningen. Met de fiets kom je namelijk overal: in de stad, op het station of op de sportclub. Ook is er een speciale fietsweg de F35 aangelegd, zodat je extra snel in Hengelo bent.

Van Heekpark Enschede

En wist je tot slot dat…

  • Enschede is uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland? Vooral de vele parken geven de stad een groen gezicht.
  • In Enschede de mooiste synagoge van Europa staat? Je vindt hem aan de Prinsestraat 16.
  • Enschede grachten had? Héél lang geleden van 1325  tot 1597.