Vuurwerk kopen en afsteken in Enschede: dit zijn de regels

Door Charmain Zwijnenberg 28 december 2018

Kan je niet wachten om je fonteinen en vuurpijlen keihard de lucht in te schieten? Nog héél even geduld! Omdat we je graag heelhuids én zonder dikke boetes weer terugzien in het nieuwe jaar, zetten we alle regels over het kopen en afsteken van vuurwerk in Enschede voor je op een rij.

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

Kopen

Vuurwerkwinkel
Foto ter illustratie: ANP

Dit jaar mag je je rotjes en bommetjes op 28, 29 en 31 december kopen. Op deze dagen mag je ook het vuurwerk ophalen dat je al eerder hebt besteld. Doe dit allemaal wel bij officiële vuurwerkverkooppunten. Vaak herken je die door de sticker op het raam met ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Kindervuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers mag je het hele jaar door kopen en afsteken.

Het ligt aan het soort vuurwerk of je minimaal 12, 16 of 18 jaar moet zijn om het te mogen kopen. Zie de tabel van de Rijksoverheid hieronder.

vuurwerk-en-leeftijd
Afbeelding: Rijksoverheid
vuurwerk enschede

Gelukkig nieuwjaar! Bij deze winkels in Enschede kan je vuurwerk kopen

Kan jij niet wachten om met oud en nieuw vuurwerk af te steken? We hebben alvast een handig overzich...

Afsteken

vuurwerkoverlast
Foto: ANP

Dan het afsteken zelf: dit mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Steek je buiten deze tijden toch vuurwerk af, dan riskeer je als volwassene een boete van €100,- en je bent je vuurwerk kwijt. Ben je onder de 18 jaar? Dan ga je naar bureau Halt.

Vuurwerkvrij

poster vuurwerkvrij
Foto: Gemeente Enschede

Ook dit jaar zijn er in Enschede een aantal verplichte vuurwerkvrije zones. Namelijk rondom het ziekenhuis MST, dierenopvanglocaties en kinderboerderijen. Het is dan ook verboden om hier je vuurpijlen af te steken.

Daarnaast zijn er ook vrijwillige vuurwerkzones. Met een poster kunnen Enschedeërs aangeven dat ze liever niet hebben dat hier vuurwerk afgestoken wordt.

vuurwerk afval

Dit kun je doen als je liever niet wil dat er vuurwerk rondom je huis wordt afgestoken

Oud en nieuw is hét moment voor vuurwerkliefhebbers om flink te gaan knallen met rotjes, honderd dui...

Carbid

Foto: ANP

Carbidschieten met oud en nieuw is populair in en rondom Enschede. Tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur is carbidschieten toegestaan. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal een bus van 1 liter gebruiken en buiten de bebouwde kom mag je een bus van maximaal 50 liter gebruiken. Er is geen vergunning nodig, maar er zijn wel regels.

carbidschieten

Mysterie opgelost: Waar komt carbidschieten vandaan?

Knallend het nieuwe jaar in! Vooral in het oostelijke deel van het land en ook rondom Enschede is ca...

Veiligheid

vuurwerkbril
Foto: ANP

Je wilt je jaarwisseling natuurlijk niet op de Spoedeisende Hulp doorbrengen. Steek je vuurwerk daarom op de juiste manier af en hou je hoofd erbij – nee, niet letterlijk natuurlijk! Draag een vuurwerkbril, ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt maar alleen staat te kijken. Steek vuurwerk nooit, maar dan ook nooit opnieuw aan als het niet lijkt te werken. Draag geen nylon of andere zeer brandbare kleding. En lees hier nog wat andere veiligheidstips.

Overlast

Is er iemand in jouw buurt wel heel enthousiast in de weer met lawinepijlen, nitraten of ander illegaal vuurwerk? Of ervaar je op een andere manier vuurwerkoverlast? Geef dit dan door aan de politie via het nummer 0900-8844.

Opruimen

vuurwerk afval
Foto: ANP

Vuurwerk afsteken is leuk, maar geeft ook veel afval. Ruim daarom het vuurwerk in je straat op. Het afval kun je in de container voor het restafval weggooien of je kunt het inleveren bij het afvalbrengpunt.

 

 

 

 

 

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.