Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schatgraven met Sjaak: ‘Het voelde alsof ik het graf van Toetanchamon gevonden had’

Aangeboden door Sjaak Curiosa 18 oktober 2019

Sjaak weet niet wat hij ziet zodra de krakende deuren van de boerenschuur opengaan. Overal waar hij kijkt staan kratten metershoog opgestapeld met daarin uiteenlopende schatten uit het verleden. “Al deze spullen stonden al vijftien jaar opgeslagen in de schuur van een oude antiekhandelaar. Ik kon de gehele partij in één keer overnemen. Alleen wist ik niet precies wat ik kocht, maar zo’n kans kon ik niet aan me voorbij laten gaan.”

Een geweldig moment

Het komt namelijk niet vaak voor dat je als liefhebber van curiosa, brocante en antiek zo’n grote hoeveelheid spullen over kan nemen. “Deze gepensioneerde man had jarenlang samen met zijn vrouw op antiekbeurzen gestaan, maar wilde zijn complete voorraad graag verkopen. Ik vertrouwde erop dat deze antiquair dezelfde passie deelt als ik, dus daarom durfde ik deze stap wel te nemen. Anderzijds was deze man weer erg blij dat hij een geestverwant gevonden had en dat hij zijn spullen voor een mooie prijs kon verkopen,” legt Sjaak uit.

Complete verrassing

Sjaak moest maar liefst vijf keer op en neer rijden voordat hij alle spullen in zijn eigen opslag had staan. Je zou misschien denken dat hij naderhand alle zeventig kratten uitpluist om te zien welke pareltjes ertussen zitten, maar dat heeft de Enschedeër niet gedaan. “Zodra ik weer wat ruimte in mijn winkel heb, pak ik gewoon een krat uit de opslag dat vooraan staat. Ik vind het leuk om die spanning zo lang mogelijk vast te houden,” zegt hij enthousiast.

Sjaak Curiosa_24
Sjaak Curiosa zit aan De Heurne 39 in Enschede

Sjaak Curiosa

Het afstruinen van antiekbeurzen, rommelmarkten en plattelandsmarkten is al zestien jaar een hobby van Sjaak, maar sinds april 2019 heeft hij er zijn werk van gemaakt. In zijn winkel Sjaak Curiosa verkoopt hij de leukste spulletjes. Denk aan oude landkaarten, retro woonaccessoires en andere snuisterijen die je gewoon móet hebben. “Ik koop alleen maar spullen in die ik zelf leuk vind, anders kan ik het niet vol enthousiasme verkopen. Gelukkig komt mijn smaak aardig overeen met de wensen van de consument.”

Ware kunstwerkjes

Sjaak let er niet alleen op of de spullen functioneel zijn, maar ook of ze een decoratief en esthetisch karakter hebben. “Sommige spullen zijn echt ware kunstwerkjes, maar blijven tegelijkertijd ook gebruiksartikelen. Deze kwaliteit wordt tegenwoordig niet meer gemaakt, dus het is extra bijzonder wanneer je het voor een klein prijsje kunt bemachtigen.”

Sjaak Curiosa_21

Kleine prijsjes

In Sjaaks winkel vind je voornamelijk spullen die gunstig geprijsd zijn. Dit doet hij bewust. “Ik vind het geweldig om rustig met andere liefhebbers in gesprek te gaan en ze meer over de geschiedenis van de spullen te kunnen vertellen. De kassa hoeft niet uit te puilen, zolang de vaste lasten maar gedekt zijn en ik een klein beetje winst overhoud.”

Kom zelf schatgraven bij Sjaak

Het assortiment van Sjaak Curiosa is geen week hetzelfde. Zodra er weer wat ruimte is vrijgekomen, wordt de winkel aangevuld met andere spullen. Dus loop gewoon eens naar binnen en neem rustig de tijd om rond te neuzen. Wie weet kom je net datgene tegen waar je al jaren naar op zoek bent! Of laat het Sjaak weten als je iets specifieks zou willen hebben. Dan kan hij daar rekening mee houden tijdens zijn volgende zoektocht.


Meer over Sjaak Curiosa ontdekken?

Sjaak Curiosa antiekwinkels

Gesloten12:00 - 17:00

De Heurne 39, Enschede

Bekijk meer:antiekwinkels

adv.