Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel mensen stappen er dagelijks in en uit de trein in Enschede

Door Charmain Zwijnenberg 8 juli 2019

Tijdens de spits is het vaak best druk op station Enschede, terwijl er ook tijdstippen zijn dat je bijna de enige bent op het perron. Hoeveel mensen stappen er eigenlijk op een gemiddelde werkdag in en uit de trein? En hoe is dat in vergelijking met het jaar ervoor? Het antwoord is best wel opvallend.

Landelijke stijging

Elk jaar tellen de Nederlandse Spoorwegen hoeveel reizigers reizen met NS-treinen en hoeveel mensen in- en uitchecken op Nederlandse stations. In 2018 kreeg de vervoerder te maken met ruim twee procent meer ‘in- en uitstappers’. Dit zijn mensen die op een NS-station een NS-trein namen of juist verlieten. Is dat in Enschede ook het geval?

Station Enschede

Nou, niet bepaald. Het aantal reizigers dat Enschede aandoet is gedaald, en niet zo’n beetje ook. In 2018 stapten op een werkdag gemiddeld 9792 NS-reizigers in of uit op station Enschede. Dat klinkt best veel, maar een jaar eerder waren dit er gemiddeld 17558. Dat is dus een daling van 44 procent. Wow!

Enschede Kennispark

Maar het kan erger. In 2018 stapten op een werkdag gemiddeld 391 NS-treinen reizen in of uit op station Enschede Kennispark. Een jaar eerder waren dit er 2253. Dat is een ontwikkeling van -83 procent ten opzichte van 2017.

De oorzaak

Deze cijfers zijn wel heel opvallend, wat klopt hier niet? Daar kwamen we snel achter. NS telt alleen de mensen die met een NS-trein reizen. De reizigers die met Blauwnet-reizen worden dus niet meegerekend. Sinds 10 december 2017 rijden er geen NS-treinen meer tussen Enschede en Zwolle, maar Blauwnet-treinen. Vandaar!

Meer over

Verkeer

adv.