Zijn jouw autoruiten niet compleet ijsvrij? Dit is de hoogte van de boete

Door Rebecca de Graaf 22 januari 2019

Ga jij altijd met de auto naar het werk? Trek dan de komende dagen wat extra tijd uit om de autoruiten compleet ijsvrij te maken. Het kan je zo een boete van 230 euro of meer besparen. 

Compleet ijsvrij

Je kunt de komende dagen beter een kwartiertje eerder opstaan om de autoruiten compleet ijsvrij te maken. De ruiten goed krabben is een tijdrovend klusje, maar goed zicht is verplicht voordat je als automobilist de weg op mag. Zowel de voorruit als de twee voorste zijramen moeten helemaal vrij van sneeuw en ijs zijn. De standaardboete is 230 euro en wanneer de spiegels bevroren zijn, komt er nog eens 150 euro bovenop.

Agent bepaalt

Het is de politie zelf die bepaalt of de autoruiten goed gekrabd zijn. Voor het doorlaten van licht door autoramen, is speciale meetapparatuur. Dan komt vast te staan of ruiten te donker zijn. Voor het controleren van ijs of sneeuw op de ruit zijn die apparaten er niet. Je moet er vanuit gaan dat een agent dat op het oog goed kan bepalen.

Tips

De motor alvast laten warmlopen terwijl jij de autoruiten krabt is niet altijd een goed idee. Het is namelijk slecht voor het milieu. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van wagens die gestolen werden, omdat de bestuurder het voertuig alvast warm liet draaien en zelf nog even naar binnen was gegaan. Geen zin om ’s ochtends vroeg te krabben? Plaats dan de avond ervoor een anti-vriesdoek op de voorruit. Kun jij de volgende ochtend tien minuten langer in bed blijven liggen.

wintercheck

Winters weer op komst! Met deze wintercheck kom je veilig de winter door

Wat voor winter wordt het? In Nederland weet je het maar nooit. Wees daarom voorbereid op sneeuw, ij...

Meer over

Verkeer

adv.