Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vernieuwde Hoge Bothofstraat gaat wéér op de schop: dit gaat er veranderen

Door Rebecca de Graaf 19 oktober 2020

De vernieuwde Hoge Bothofstraat is amper een jaar in gebruik of de volgende werkzaamheden staan alweer op de planning. Want de aanpassingen aan deze straat maken de huidige verkeerssituatie er bij nader inzien niet veel veiliger op. Daarom gaat de Hoge Bothofstraat tussen 26 oktober en 15 december wederom op de schop.

Een fietspad dat abrupt stopt, auto’s die geregeld de maximum snelheid van 30 km/uur overschrijden en lantarenpalen die veel te dicht op de weg staan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waarom wijkbewoners vorig jaar een petitie zijn gestart, want de straat is er vooral voor fietsers en wandelaars niet veiliger op geworden.

Wegwerkzaamheden Hoge Bothofstraat

Het stond al op de planning om de straat nog verder aan te pakken. Naar aanleiding van meerdere klachten van buurtbewoners zijn er een aantal nieuwe aanpassingen aan het bestaande plan toegevoegd. Dit betekent dat deze straat tussen 26 oktober en 15 december afgesloten zal zijn. Bedrijven een aangrenzende woningen blijven via een omleidingsroute nog wel bereikbaar.

“Wij zijn met de initiatiefnemers van de petitie en de wijkraad in gesprek gegaan,” laat een woordvoerder van de gemeente ons weten. “Bij de verdere inrichting hebben we de aangedragen knelpunten meegenomen in het verder ontwerp en hebben we naast de oorspronkelijke maatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 km/uur en het op gelijke wijze inrichten van de gehele straat een aantal extra maatregelen genomen.”

Tekst gaat verder onder foto.

wegwerkzaamheden bothof
Foto: redactie indebuurt Enschede

Dit gaat er veranderen

Een van de aanpassingen die zal worden doorgevoerd, is het versmallen van de weg. De huidige vrijliggende fietspaden worden verwijderd en deze ruimte zal worden opgevuld met bomen en bloemenlinten. Fietsers en automobilisten zullen dus dezelfde weg moeten delen en auto’s mogen niet harder dan 30 km/uur rijden. In het voorjaar van 2021 zal de weg voorzien worden van een rode coating, zodat het nog duidelijker wordt dat de auto hier te gast is.

Daarnaast worden er wél vrijliggende fietspaden aangelegd richting de Oliemolensingel. Het verkeer staat hier regelmatig vast doordat automobilisten de singel niet gelijk over kunnen steken. Fietsers en automobilisten moeten in de huidige situatie dezelfde weg delen, maar doordat alles vast staat komen fietsers in de verdrukking. Het nieuwe vrijliggende fietspad van zo’n 30 meter moet ervoor zorgen dat de fietsers in ieder geval veilig hun weg kunnen vervolgen.

Ook de stalen buis die hier vlak langs de straat loopt, wordt een stukje verplaatst. Deze buis is destijds geplaatst om te voorkomen dat auto’s over het gazon met wildbloemen kunnen rijden, maar de weg lijkt hierdoor optisch nog smaller en zorgt voor onveilige situaties doordat automobilisten te ver uitwijken naar het midden van de weg.

Om de overlast te beperken vinden de werkzaamheden in fases plaats:

  • Fase 1: vanaf 26 oktober werkt de gemeente tussen de Oldenzaalsestraat en de hoofdingang van het Performance Factory terrein.
  • Fase 2: na afronding van fase 1 wordt er gewerkt tussen de hoofdingang van het Performance Factory terrein en de Reudinkstraat en wordt het vrijliggende fietspad ter hoogte van de Oliemolensingel aangelegd. Ook brengt de gemeente markeringen aan op het wegdek.
  • Fase 3: wanneer het weer het toelaat wordt de rode coating op de fietsstroken in het voorjaar van 2021 aangebracht.

Lees ook:

Molenstraat

De Molenstraat gaat bijna op de schop: dit zijn de omleidingsroutes

Rij je regelmatig over de Molenstraat? Lees dit artikel dan goed door. De drukke doorgaande weg word...
blauwe parkeerschijf woonplein (1)

Hoe hoog is de boete als je de blauwe parkeerschijf per ongeluk vergeet?

Enschede heeft momenteel twee blauwe parkeerzones: de parkeerplaatsen rondom Brouwerijplein en bij h...
fietsen Enschede

Gemeente Enschede beloont fietsers: zo spaar je al fietsend voor toffe prijzen

Gemeente Enschede doet er alles aan om het voor fietsers zo aantrekkelijk mogelijk te maken in onze ...

Meer over

Verkeer

adv.