Dit moet je straks betalen als je append op de fiets wordt aangehouden

Door Charmain Zwijnenberg 21 februari 2019

Fietsend een appje sturen of nog even een telefoontje opnemen, niet slim natuurlijk. Vanaf 1 juli 2019 is het dan ook verboden om je mobiele telefoon op de fiets te gebruiken en het gaat je geld kosten als je wordt betrapt.

Als je vanaf 1 juli aangehouden wordt, wacht er een vette boete van €95,- op je. Als automobilist betaal je €240,- boete als je mobiel belt of appt achter het stuur. Er zit een verschil tussen deze twee bedragen, omdat er bij een auto-ongeluk meestal grotere schade (aan anderen) wordt veroorzaakt dan bij een fietsongeluk.

Aandacht erbij houden

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft in 2018 een wetsvoorstel ingediend voor dit boetebedrag. Het voorstel moet nog worden besproken in de ministerraad en definitief worden vastgesteld, maar dat de boete er gaat komen, is vrijwel zeker. “Als je je in het verkeer begeeft, moet je je aandacht erbij houden en niet bezig zijn met andere dingen”, aldus de minister in het AD.

Stijging

Sinds 2002 is het al verboden om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden van een motorvoertuig of een bromfiets. Voor fietsers werd steeds een uitzondering gemaakt, omdat er minder kans was op een ongeluk. Maar sinds de komst van sociale media is dat dusdanig veranderd dat de regels moeten worden aangepast, vindt de minister.

Gemiddeld gebruikt 49 procent van de Nederlandse consumenten een mobiel op de fiets. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de tweewieler, aldus onderzoek van Deloitte.

MAG DAT: Met knipperende lampjes fietsen?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...
Typen fietsers in Enschede

Ding dong dokken! 7 x fikse verkeersboetes voor fietsers in Enschede

Stel je voor: je komt uit één van je favoriete Enschedese kroegen en heb lekker wat biertjes achter ...
boete-niet-handsfree-bellen

Niet handsfree bellen: zoveel bestuurders kregen een boete in Enschede

De politie slingerde vorig jaar bijna 75 duizend appende of bellende bestuurders op de bon. Dat komt...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.