Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vakantie! Zo checken inbrekers of je weg bent

Door Charmain Zwijnenberg 10 juli 2020

Ga je binnenkort op vakantie? Even opletten! Inbrekers slaan dan graag toe. Met slimme trucs kijken ze of jij thuis bent. Benieuwd wat jij kunt doen om ze op het verkeerde been te zetten? Wij geven je een paar tips. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Slecht nieuws: het aantal woninginbraken in Enschede is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Alarmeringen.nl. Tussen januari en mei dit jaar werd er 225 keer ingebroken of pogingen daartoe gedaan. Ten opzichte van 156 keer in dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van 44 procent. Helaas slaan inbrekers ook graag toe tijdens vakanties. Snel verder lezen dus.

Papiertjes bij je autobanden

Politiewoordvoerder Annemarie de Mooij vertelde eerder aan het AD: “Tijdens de vakantieperiode zien we wel vaker een toename van woninginbraken.” Volgens haar hebben dieven hele slinkse trucs om te kijken of iemand lang van huis is. Eén zo’n trucje is het achterlaten van papiertjes bij autobanden; zo kunnen de inbrekers zien of de auto na een aantal dagen nog op dezelfde plaats staat. Zeker bij huizen met een eigen oprit of parkeerplek voor de deur is dit een truc die dieven graag gebruiken, dus let goed op!

auto-kaart
Foto: indebuurt

Takjes of papiertjes bij je deurpost

Ook tussen deuren of kozijnen laten dieven allerlei kleine voorwerpen achter. “Dit is nog zo’n methode om te kijken of bewoners op vakantie zijn. Er worden dan papiertjes of takjes tussen een deur en een sponning gestopt”, vertelt de politiewoordvoerster. Ook hier geldt weer: zit het papiertje of takje er na een paar dagen nog, dan weten de inbrekers dat de bewoners op vakantie zijn. Zie je bij je buren van die papiertjes of takjes zitten? Haal ze weg, daar doe je ze een groot plezier mee!

deur
Foto: indebuurt

Een geparkeerde caravan voor de deur

Nog zo eentje waar je niet bij stil staat: dieven kijken volgens politie.nl ook naar huizen waar de caravan voor een langere tijd voor de deur staat. Op die manier weten ze dat de bewoners hoogstwaarschijnlijk binnenkort op vakantie gaan. Mocht je met je camper of caravan vertrekken, zet ‘m dan in de periode voordat je gaat af en toe ergens anders neer.

camper_ANP
Foto: ANP

Wat je zelf kunt doen

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen voordat je op vakantie gaat. De allerbeste tip: laat je buren weten dat je een tijdje weg bent. De buren kunnen voor je kijken of er geen takjes of papiertjes rondom je huis slingeren, maar kunnen ook zorgen dat de planten niet verdorren en er geen berg post in je brievenbus ligt, meldt Vereniging Eigen Huis. Zo maakt je huis geen onbewoonde indruk. Heb je een oprit? Laat de buren die dan af en toe gebruiken, zodat inbrekers zien dat er een auto op de oprit staat.

Buitenverlichting

Ook kan je buitenverlichting aanschaffen die vanzelf aanspringt in het donker wanneer er iemand langsloopt. De inbreker staat dan in het volle licht en bovendien zien de buren dat er licht aangaat. Bij het inrichten van je tuin kun je zorgen dat ramen en deuren niet verscholen liggen achter bosjes, bomen of schuttingen. Op die manier kan een inbreker namelijk rustig zijn gang gaan, zonder dat de buren hem of haar zien.

Lees ook:

zomervakantie 2020

Zomervakantie 2020: de leukste uittips zodat jouw kind zich niet hoeft te vervelen

De zomervakantie van 2020 zal waarschijnlijk iets anders verlopen dan je een paar maanden geleden ge...
aankleding_centrum

Dit is waarom er kleurrijke paraplu’s en lampionnen in de winkelstraten hangen

Een dezer dagen in de binnenstad geweest? Dan zijn de kleurrijke parapluutjes, vlaggetjes en lampion...
Oude Markt_centrum

Zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Enschede

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Nieuws

adv.