Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twentenaren mogen corona-app testen: dit moet je erover weten

Door Charmain Zwijnenberg 25 juni 2020

Twente heeft een bijzondere primeur. Inwoners van onze regio mogen de nieuwe corona-app gaan testen, voordat deze landelijk wordt ingevoerd. Hoe gaat dat in zijn werk? Wie zitten er in die groep? En kun je je daarvoor aanmelden?

De corona-app moet de GGD helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. En die informatie moet weer helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De test in onze regio wordt samen met GGD Twente, Veiligheidsregio Twente en Gemeente Enschede georganiseerd.

Betrouwbaarheid

De nieuwe app is al getest onder een groep militairen in Vught. Daarbij is vooral gekeken naar de werking van bluetooth. Die technologie waarschuwt als je gevaarlijk dicht bij een besmet persoon bent geweest, maar kan onvoldoende nauwkeurig de afstand meten. “Voor de notificatie-app is het echter voldoende om een indicatie te hebben van hoe nabij twee telefoons zijn geweest. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting”, laat minister De Jonge in een Kamerbrief weten.

Aanmelden

Nu duidelijk is dat de techniek goed werkt, wordt getest hoe gebruiksvriendelijk de app is. Leerlingen van het Stedelijk Lyceum in Enschede mogen vanaf komende maandag als eerste met de app aan de slag. Daarna mogen zo’n duizend tot tweeduizend Twentenaren de app testen”, lezen we op RTV Oost. Geïnteresseerden mogen zich hiervoor aanmelden. Het is nog niet bekend vanaf wanneer dit mogelijk is.

Of de corona-app vervolgens daadwerkelijk wordt ingevoerd weten we waarschijnlijk halverwege juli. De Jonge: “Mijn planning is erop gericht om rond 15 juli te besluiten of en hoe de landelijke introductie van de app en het moment.”

Lees ook:

oude markt-centrum-02

Dit gaat er vanaf 1 juli veranderen in Enschede

Groen licht: de coronamaatregelen worden per woensdag 1 juli verder versoepeld. Zelfs nog meer dan o...
schilderijen_liberein-07

Kleuters verrassen ouderen van Ariënsstaete met kunstwerken: ‘Hier word je toch vrolijk van?’

Een groepje bewoners van zorgcentrum Ariënsstaete werd gisteren verrast met een bezoek van zo'n vijf...
bloemen bij stadhuis

Bloemen bij stadhuis in Enschede als protest tegen coronawet: ‘Die wet gaat veel te ver’

Voor het stadhuis in Enschede liggen sinds gisteren een heleboel bloemen. De reden? Een stil protest...

adv.