Vlaamse vluchtelingen in Enschede

Door Rebecca de Graaf 11 januari 2018

Wanneer je ‘vluchteling’ en ‘Enschede’ in een zin plaatst, zullen veel mensen gelijk denken aan het beoogde asielzoekerscentrum tussen Enschede en Glanerbrug. Uiteindelijk is het AZC Eschmarkerveld er niet gekomen, maar de gemeente Enschede zegt wel bereid te zijn om vluchtelingen op te vangen als er weer een verzoek zou komen. Wist je dat Enschede meer dan een eeuw geleden ook vluchtelingen heeft opgevangen?

Vlaamse vluchtelingen

Na de val van Antwerpen in de Eerste Wereldoorlog vond er een grote uittocht plaats van Belgen die in Nederland onderdak zochten. Ook Twente ving een deel van deze asielzoekers op. In oktober 1915 kwamen 600 vluchtelingen aan in onze stad. Zij werden in scholen en ziekenhuizen ondergebracht. Sommigen van hen zijn tot januari 1918 in Enschede gebleven.

Standbeeld

Als herinnering aan de Vlaamse asielzoekers maakte beeldhouwer Albert Termote een bronzen standbeeld. Dit kunstwerk werd in 1924 door de stad Antwerpen aan Enschede geschonken. Je kunt het beeld met eigen ogen bekijken in het G.J. van Heekpark. Wanneer je voorbij Schenkerij Wattez het park in loopt, staat het beeld op een gegeven moment aan de rechterkant.

Wanneer je de QR-code scant met je mobiel krijg je meer informatie over het standbeeld
Rechts om het hoekje staat het standbeeld

adv.