Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onder deze Enschedese straat liggen mogelijk peperdure juwelen en goudstukken verscholen

Door Charmain Zwijnenberg 21 november 2020

Je hebt ongetwijfeld weleens door de Walstraat gelopen. Voor een hapje bij De Ouwe Compagnie, een drankje bij Stonewall, wat interieuraankopen bij ’t Hooge Huys of gewoon omdat het een reuzegezellige straat is. De Walstraat is echter niet alleen gezellig en knus, maar ook mysterieus. Er ligt mogelijk een fortuin aan juwelen en goud onder verscholen.

Voordat je als een ware schatzoeker met een metaaldetector richting de Walstraat beent: lees eerst dit artikel. Wij leggen je uit hoe het zit. Daarvoor gaan we terug in de tijd. Naar de stadsbrand van 1862 om precies te zijn.

Brand!

Op 7 mei 1862 omstreeks 13.00 uur klonk er luid brandgeroep door de stad. De brand ontstond in een huis in de huidige Kalanderstraat (toen de Alstättestraat). Door de sterke en steeds draaiende wind sloeg het vuur alle kanten op. De aanhoudende droogte van de weken ervoor en de versiersels van het koninklijke bezoek enkele dagen eerder, zorgden ervoor dat in no time een groot deel van de stad in vlammen opging.

Kostbare bezittingen in de gracht

Volgens stadsgids Ton Völker gaat het verhaal rond dat mensen zo in paniek raakten van de brand dat ze hun kostbare bezittingen in de stadsgracht gooiden. Die gracht lag naast de huidige Walstraat. Toen de stad weer opgebouwd werd, dachten de mensen niet meer aan die kostbare spullen en de grachten werden vervolgens volgegooid met het puin van de brand. Onder de Walstraat zouden dus zomaar grote hoeveelheden kostbaarheden liggen.

Lees ook:

historisch poortje walstraat enschede

Dit historisch poortje heeft de stadsbrand van 1862 overleefd

Tijdens de stadsbrand van 1862 werd een groot gedeelte van Enschede in as gelegd. Honderden woningen...
haken aan gevels

Hé, wat zijn dat voor haken die aan verschillende gevels in Enschede hangen?

Wie in de Langestraat, de Brammelerstraat en De Klomp goed naar boven kijkt, heeft ze misschien al e...
geblurde_huizen-01

Dit is waarom sommige huizen in Enschede geblurd zijn op Street View

Je hebt vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk,...

adv.