Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Even jullie kennis testen: hoelang gaat een rookmelder eigenlijk mee?

Aangeboden door Brandweer Twente 16 oktober 2020

Stel: jouw rookmelder begint na een tijdje te piepen omdat de batterij leeg is. Dan vervang je de lege batterij toch gewoon door een nieuwe? Dit kan tot op zekere hoogte, want het vervangen van een batterij zegt niks over de levensduur van een rookmelder.

Rookmelders zijn van levensbelang, want een brand kan zich razendsnel ontwikkelen. Binnen een paar minuten kan jouw woning al in lichterlaaie staan en de giftige rook die daarbij vrijkomt is dodelijk. Daarom is het belangrijk dat jouw huis in ieder geval voorzien is van een werkende rookmelder, zodat je bijtijds gealarmeerd wordt om jezelf in veiligheid te brengen.

Rookmelders redden levens

De gehele maand oktober staat in het teken van brandpreventie. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting besteden Brandweer Twente en alle andere brandweerregio’s deze maand extra veel aandacht aan brandpreventie met de campagne ‘Rookmelders redden levens’. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

Veel voorkomende fouten

Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Op dit moment heeft zo’n 72% van de Twentse huishoudens een rookmelder in huis, maar lang niet alle rookmelders worden op de juiste manier in gebruik genomen.

Wist je bijvoorbeeld dat een rookmelder 10 jaar meegaat, ongeacht of je er net een gloednieuwe batterij in hebt geplaatst? “Een nieuwe batterij zegt niks over de levensduur van een rookmelder”, legt Ilona van Brandweer Twente uit. “Na 10 jaar is de rookmelder aan vervanging toe, want de werking van het rookdetectiesysteem neemt gedurende de jaren af.”

Tekst gaat verder onder foto.

brandweer twente
Foto is gemaakt vóór corona. Bron: Brandweer Twente

Hang een rookmelder nooit in de hoek

Bevestig een rookmelder nooit aan de muur, maar altijd aan het plafond. Hang de melder daarbij in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. “Hete rook stijgt op. Eenmaal bij het plafond verspreidt de rook zich naar een centrale plafondpositie waarna de hoeken in de meeste gevallen pas als laatste door de rook worden bereikt. Wanneer je de melder te dicht langs de muur bevestigt, dan kan het zijn dat de sensor de rook niet snel genoeg detecteert.”

En hoe zit dat dan bij schuine plafonds? “In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Plaats hem dus niet op het hoogste punt, want hier kan zich stilstaande lucht bevinden en dit bemoeilijkt de rookdetectie voor de rookmelder.”

Maandelijks stofvrij maken

Weet jij nog wanneer je voor het laatst een doekje over alle rookmelders hebt gehaald? Als je er heel lang over na moet denken, dan wordt het tijd dat je een klein klusje aan de huishoudelijke taken toevoegt. Want het is belangrijk om de rookmelders iedere maand te onderhouden. Dit kost niet veel tijd, want je hoeft er alleen voor te zorgen dat de melders stofvrij blijven. Dus haal er even een vochtig doekje langs of laat je stofzuiger het werk voor je doen.

En als je dan toch al met je rookmelder bezig bent, check dan gelijk of de batterij het nog doet. Je kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Of je maakt het jezelf gemakkelijk en kiest voor een rookmelder met een geïntegreerde batterij die 10 jaar meegaat. Goed om te weten: ook voor deze rookmelders geldt het advies om ze af en toe te blijven testen.

Brandpreventieweken

Wil jij meer weten over rookmelders? Neem dan een kijkje op deze website. Hier vind je handige informatie over de verschillende soorten rookmelders, het onderhoud en preventieve veiligheidstips. Hoe leuk deze brandweermannen en -vrouwen ook zijn, met de preventieve veiligheidstips wordt de kans aanzienlijk kleiner dat zij ooit voor jouw woning in actie moeten komen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Brandweer Twente. Meer over Brandweer Twente ontdekken?

Brandweer Twente

adv.