Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor velen): een spinneninvasie in Enschede

Door Charmain Zwijnenberg 21 september 2020

Als je bang bent voor spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter zit er wel eentje in deze septembermaand! Waarom zijn er nu zoveel spinnen?

Het viel ons op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien wandelt er wel een over je kussen terwijl je ligt te snurken. Waarom zien we nu juist veel meer spinnen? In de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze binnen een plekje op op, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ overal lijkt op te duiken. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelt bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Nuttig

Velen zijn er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Lees ook:

Stadhuis in Enschede

Enschede door de jaren heen: 5 x toen en nu

Enschede is door de jaren heen flink veranderd. Denk aan nieuwe gebouwen of nieuwe wegen. Om je nog ...
syndroom van down

Vacatures! 7 x deze bedrijven in Enschede zijn op zoek naar toppers

Ben jij op zoek naar een leuke (bij)baan in Enschede? Blader dan snel door dit lijstje. Er wordt ond...
ochtend in Enschede

Goedemorgen! 7 x prachtige plaatjes van Enschede in de vroege ochtend

De vroege ochtenden hebben altijd iets magisch. De meeste mensen liggen nog op één oor, je hoort all...

adv.