Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtkwaliteit in Enschede is superslecht: dit kun je zelf doen

Door Charmain Zwijnenberg 13 januari 2020

De luchtkwaliteit in Enschede is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht minder schoon geworden. We vroegen Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Enschede zweven er van beide gassen ‘gelukkig’ iets minder deeltjes rond dan gemiddeld in ons land, al worden er in onze stad wel veel stikstof en fijnstof teruggevonden, in vergelijking met de rest van de provincie Overijssel. In Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Rijswijk is de luchtkwaliteit pas écht waardeloos: daar is de meest vieze lucht van Nederland. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente:

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Enschede te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie. Hij vertelt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het OV of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten. Verder is het geen best idee om vuurwerk af te steken. Rondom de jaarwisseling is de luchtkwaliteit zelfs op zijn slechtst.”

Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”

Lees ook:

parkeertarieven-2

Alles wat je wilt weten over parkeren in Enschede (tarieven 2020)

Heb je eindelijk je auto de Enschedese binnenstad in gemanoeuvreerd, moet je hem óók nog eens ergens...
uitzicht enschede

Leuk! Enschede maakt kans op de titel ‘Beste Binnenstad 2020’

Wij weten natuurlijk dat Enschede een fijne binnenstad heeft, maar we zijn niet de enigen die dat vi...
Jannink Courtyard

Op deze plek worden 18 toffe herenhuizen en villa’s gebouwd

Wonen in een groene, rustige buurt binnen de singels van Enschede? Dan is een woning in het Jannink ...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.