Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Let op: bussen rijden niet vanwege staking

Door Jannike Huisman 2 januari 2018

Ga je vaak met de bus? Let dan even op, want komende donderdag 4 januari moet je een alternatief bedenken om van A naar B te komen. Buschauffeurs van het streekvervoer (o.a. Keolis, Arriva, Syntus) staken dan namelijk en dat betekent dat er die dag minder of geen streekbussen/treinen rijden in Enschede.

Waarom er wordt gestaakt?

De Enschedese buschauffeurs zijn onder andere boos over de hoge werkdruk. “De dienstregeling wordt steeds strakker, het verkeer wordt steeds drukker en we krijgen meer passagiers. Daardoor komen onze rijtijden in het gedrang,” vertelt buschauffeur Jos Loohuis. Voor een dienst van negen uur krijgen de chauffeurs twee keer een kwartier pauze. “Als je wel op tijd weggaat bij het beginpunt, maar te laat in Enschede komt, dan houd je niet veel pauze over. Een minuut of zeven. Dan kun je heel snel naar de wc, maar eten is er dan niet meer bij.”

Jos legt uit dat de pauzetijd juist heel belangrijk is. Het rijden met de bus is best wel intensief en in de pauzetijd moet je juist even kunnen ontspannen en je hoofd leegmaken. “We hopen dat ons de rust gegeven wordt om normaal een dienst te rijden, pauze te houden en klanten van informatie te voorzien.”

Nieuwe afspraken

De buschauffeurs hopen dat hun werkgevers door de staking nieuwe afspraken willen maken. Ze eisen een vermindering van de werkdruk en een loonsverhoging van 3,5 procent. Mocht dit na donderdag niet lukken, dan gaan ze waarschijnlijk in Twente opnieuw staken op 1 februari.

Goed om te weten

De staking in het streekvervoer is op 4 januari door het hele land en duurt de hele dag. Haal voor donderdag maar alvast je stalen ros uit de schuur, want dat wordt een retourtje op de fiets. Voor als je zelf geen fiets hebt: dit is de perfecte oplossing!

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.