Haal je verrekijker van zolder, want de superbloedwolfmaan komt eraan

Door Charmain Zwijnenberg 3 januari 2019

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 januari trakteert de maan ons op een show van jewelste, als we NASA mogen geloven. Dan is er namelijk niet alleen sprake van een supermaan, bloedmaan of wolfmaan, maar worden deze drie fenomenen gecombineerd tot een superbloedwolfmaan. Je snapt: dat komt niet vaak voor. Een korte uitleg:

<< < Pagina 1 / 2 >
⟵ swipe swipe ⟶

1. Supermaan

Als de volle maan op z’n allerdichtst bij de aarde staat, en daardoor groter en feller lijkt dan normaal, dan noemen we dat een supermaan. Misschien lijkt het op 21 januari alsof je ‘m bijna kunt aanraken, maar verkijk je daar niet op. De supermaan staat dan alsnog zo’n 357.638 kilometer bij ons vandaan.

2. Bloedmaan

Als de maan precies in de schaduw van de aarde staat – en er dus een totale maansverduistering is – buigt de aarde al het licht van de zon af, behalve het licht uit het rode spectrum. Omdat dit rode licht op de maan valt, wordt deze rood en donkerder. Dat noemen we een bloedmaan. Hóe rood de maan precies zal zijn is nog even afwachten. Dat wordt beïnvloed door de hoeveelheid vervuiling in de lucht, door bijvoorbeeld bosbranden en vulkaanuitbarstingen.

Supermaan + bloedmaan = superbloedmaan

Soms is de maan zowel heel dichtbij (supermaan) als totaal verduisterd (bloedmaan), net als op 21 januari het geval zal zijn. Dat noemen we een superbloedmaan.

3. Wolfmaan

Vroeger kreeg iedere volle maan in het jaar een naam. De eerste volle maan werd ‘wolfmaan’ genoemd. Je raadt het al: de maan van 21 januari is de eerste van 2019, en dus een wolfmaan!

Een van de mooiste shows in de ruimte

Volgens NASA gaat het om ‘een van de mooiste shows in de ruimte’. Zet zondagavond 20 januari je stoeltje, verrekijker en goed gezelschap klaar, want naar verwachting kunnen we vanaf 3.36 uur het driedubbele spektakel aanschouwen. Of sta maandag 21 januari wat vroeger op: om 6.13 uur moet de superbloedwolfmaan op z’n hoogtepunt zijn. Om 8.50 uur is het afgelopen met de pret. Snel douchen en naar je werk, en je collega’s jaloers maken met de mooie foto’s die je door je verrekijker heen nam.

Kan je niet zo lang wachten? Kijk dan op de volgende pagina. 

Zeldzaam veel vallende sterren in aantocht

Kijk vrijdagochtend 4 januari ook even naar buiten, want het regent dan zeldzaam veel vallende sterren lezen we bij ’t AD. Op het hoogtepunt schieten er ongeveer 130 meteoren per uur langs de hemel, dat zijn er maar liefst twee per minuut.

Als je om 06.30 naar het oosten kijkt, heb je de meeste kans de meteoren te spotten. Het is nu nog even hopen dat er geen wolken hangen, want dan kun je er ook echt van genieten. De hemel is namelijk extreem donker, omdat de maan en de zon elkaar niet storen, dat is erg gunstig voor het zien van vallende sterren.

De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

<< < Pagina 1 / 2 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.