Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feeling hot, hot, hot: dit zijn de heetste plekken in Enschede

Door Charmain Zwijnenberg 24 juni 2019

Wat is het warm hè? En de komende dagen wordt het alleen maar warmer in onze stad. Trek je de hitte nou echt niet meer en ben je op zoek naar verkoeling? Dan zijn er plekken in Enschede waar het nét iets koeler is dan de rest van de stad. Ook zochten we uit wat nou de heetste plekken zijn in Enschede.

Volgens Weeronline is het deze week in Enschede bijna elke dag dertig graden of warmer. Dinsdag kunnen we zelfs de 36 graden aantikken! Maar wist je dat er in Enschede plekken zijn waar het net even iets koeler of heter is? En nee, dan hebben we het niet over plekken zoals een kerk of het vriesvak in de supermarkt.

Koelste plekken van Enschede

Woon jij in Stokhorst? Dan heb je geluk. Samen met ’t Zwering, Deppenbroek, Diekman en het Wooldrik is dit een van de koelste wijken van Enschede. En ze liggen niet geheel toevallig allemaal aan de rand van de stad. Wil je nog meer verkoeling opzoeken, dan moet je verder nog verder buitenaf gaan zitten. Natuurlijk kan je ook een park opzoeken om even af te koelen.

Heetste plekken van Enschede

In de binnenstad is het – logischerwijs – warmer dan in de wijken aan de rand van Enschede. Vooral het stuk rondom de Oude Markt is heter dan de rest van de stad. De temperatuur kan wel met ruim 2 graden verschillen! Ook in het Pathmos, De Laares en Lasonder-Zeggelt is het heet. Net het gebied rondom de Blekerstraat, Pyrmontstraat, Waldeckstraat en Nassaustraat.

Toch zijn er plekken in hartje Enschede waar het een stukje koeler is. Wanneer we op die plekken inzoomen zien we dat het gaat om plekken waar groenstroken met grote bomen zijn aangelegd. Die maken dus zeker verschil in de temperatuur.

Hoe kan dat?

De temperatuur kan tussen weiland en stad kan met heel veel graden verschillen. Dat heeft te maken met het feit dat het zonlicht in de steden wordt vastgehouden en makkelijker wordt opgenomen door de bebouwing en het asfalt. Op plekken waar veel mensen dicht op elkaar wonen – zoals de binnenstad dus – kan de temperatuur al snel oplopen. Ook de nabijheid van natuur en water heeft effect op de temperatuur. Op de kaart hieronder zie je ook dat plekken aan het water of aan de rand van Enschede koeler zijn dan de rest van Enschede.

hittekaart Enschede
Foto: Stedelijk hitte-eiland effectkaart van Atlas Natuurlijk Kapitaal. www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl

Lees ook: 

Hittegolf in aantocht! Het wordt subtropisch warm in Enschede

De eerste hittegolf van dit jaar lijkt in aantocht, melden de weerdiensten Weeronline en Meteogroup....

Meer over

Nieuws Weer

adv.