Dit zijn de plannen voor vliegbasis Twenthe

Door Jannike Huisman 8 februari 2018

Op het terrein van de voormalige vliegbasis Twenthe is volop ruimte voor nieuwe plannen. Bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid, natuur en recreatie. Wij zetten de belangrijkste punten uit het plan van de gemeente op een rij. 

Voormalige vliegbasis Twenthe

Het 430 hectare grote gebied is bijzonder vanwege de enorme ruimte, de historische gebouwen, de start- en landingsbaan en de groene omgeving. Er zijn hier veel mogelijkheden. In 2016 kon iedereen op het plan van de gemeente reageren. Op basis van deze reacties en extra onderzoek is het plan aangepast. Alle regels en gebruiksmogelijkheden heeft de gemeente vastgelegd in een rapport: het bestemmingsplan.

bestemmingsplan vliegbasis twenthe
Bron: Gemeente Enschede

Noord en Zuid

De Noord-kant van het terrein zal vooral een technology base zijn. Een proeftuin voor bedrijven die graag vernieuwingen willen doorvoeren. Het gaat hierbij om hightec bedrijven die willen ontwikkelen, testen en real life situaties willen simuleren. Ze krijgen op de voormalige vliegbasis de ruimte om te testen en grenzen op te zoeken. Aan de Zuid-kant van het terrein zullen vooral evenementen zijn.

Daarnaast is er een groot natuurgebied van 137 hectare met fiets- en wandelpaden. In het plan is ook rekening gehouden met beschermde dieren, zoals de steenmarter, de eekhoorn, de levendbarende hagedis en de grote bosmuis.

Vliegbasis Twenthe
Foto: Tubantia

Geluidsoverlast?

De feestjes en evenementen op het zuidelijke deel, betekent niet dat er veel geluidsoverlast mag zijn. Op de zonegrens van het gebied geldt een gemiddelde van 50 decibel over 24 uur. Dat betekent dat er ’s ochtends meer geluid gemaakt mag worden als dit gecompenseerd wordt met stilte ’s avonds. Een uitzondering hierop geldt voor maar twaalf dagen per jaar. Daarnaast is ook de maximale hoogte van gebouwen veranderd. Nu is dit maximaal 15 meter hoog, maar met het nieuwe plan is dit 20 meter. De nieuwe regel heeft weinig effect op het uitzicht, omdat er je er van ver naar kijkt.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.