Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Enschedese studenten bouwden één van de duurzaamste waterstofauto’s ter wereld

Door Rebecca de Graaf 29 juni 2020

Een heel studiejaar lang hebben achttien studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool gewerkt aan de bouw van een zo efficiënt en duurzaam mogelijke waterstofauto. Als huidig wereldkampioen van de Shell Eco-Marathon staat er natuurlijk wel iets op het spel. Want het team van Green Team Twente wil deze titel natuurlijk behouden én een verbeterende versie van de waterstofauto onthullen.

Normaal gesproken wordt er in Londen om de titel gestreden, maar dit jaar gaat de wedstrijd vanwege de coronamaatregelen niet door. “Dit was anders de kers op de taart geweest, maar nu dit evenement niet doorgaat betekent het niet dat we de hele taart maar weg moeten gooien”, zegt communicatie manager Jelle Korbee. “Het doel was een zo efficiënt en duurzaam mogelijke waterstofauto bouwen en dat is gelukt!”

Waterstof als brandstof

Dit project doen de studenten van Green Team Twente niet naast hun studie, maar zij zijn er fulltime mee bezig. In september worden de studies weer hervat. “Je moet het eigenlijk zien als een klein bedrijfje. Van september tot december 2019 zijn we bezig geweest met het ontwerp en daarna hebben we ons tot juni gericht op de bouw. Iedereen is van begin tot eind betrokken geweest bij het project. Ondanks onze verschillende studies hebben we allemaal dezelfde interesse in duurzaamheid en willen we werkervaring opdoen.”

De studenten vinden het belangrijk om aandacht te vragen voor het gebruik van waterstof als brandstof. Jelle: “Waterstof is onderbelicht, terwijl het veel potentie voor de toekomst heeft. Een waterstofauto is net zoals een Tesla een elektrische auto. De benodigde stroom komt alleen niet uit een batterij, maar uit een waterstoftank. Waterstof reageert met zuurstof en in dit chemische proces komt energie vrij.”

waterstofauto Green Team Twente
De Aurora 3 van Green Team Twente. Foto: Chantal Vriens

De zuinigste auto ter wereld

De naam van hun waterstofauto is de Aurora 3. Deze duurzame auto kan door één persoon bestuurd worden en de auto is op zo’n manier ontworpen dat het geschikt is voor stadsverkeer. De Aurora 3 is één van de zuinigste auto’s ter wereld. Omgerekend kun je bijna 800 km afleggen met 1 liter benzine.

Ben jij benieuwd hoe deze waterstofauto tot stand is gekomen? Bekijk dan deze reveal video. Daarnaast organiseert Green Team Twente deze week het online evenement Hydrogen Next. Tijdens dit online evenement worden de ontwikkelingen en de mogelijkheden van waterstof getoond.

Lees ook

terras spacebar_3

Jelle maakt terrasstoelen van oude autostoelen: ‘De hendels werken nog, je kunt ze verstellen’

Ben je al eens bij de gloedjenieuwe Spacebar op het Stationsplein geweest? Dan heb je vast héérlijk ...
Enschedees plaatsnaambordje

Mysterie opgelost: dit is de link tussen tech-walhalla Silicon Valley en Enschede

Wie vanaf de snelweg of vanuit andere invalswegen Enschede inrijdt is het vast weleens opgevallen: d...
corona-app_ANP

Twentenaren mogen corona-app testen: dit moet je erover weten

Twente heeft een bijzondere primeur. Inwoners van onze regio mogen de nieuwe corona-app gaan testen,...

adv.