Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze bijzondere Enschedese stichting maakt kans op €15.000,- en dit gaat ze met het geld doen

Door Charmain Zwijnenberg 13 januari 2021

Een Appeltje van Oranje is dé prijs voor initiatieven die zich inzetten voor een sociale samenleving. En hoe mooi: dit jaar is stichting Zebra Voorlichting uit Enschede genomineerd! De stichting maakt kans op een beeldje gemaakt door Prinses Beatrix én een bedrag van €15.000,-.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2021 is ‘mentale kracht’. Een thema dat perfect aansluit bij Zebra Voorlichting. Deze Enschedese stichting ondersteunt lotgenoten en hun omgeving op het gebied van omgaan met en herstellen van zelfbeschadiging – ook wel automutilatie genoemd.

Taboes en stigma’s doorbreken

Ook zet Zebra Voorlichting zich in voor het doorbreken van de taboes en stigma’s op zelfbeschadiging. Het is namelijk nog steeds een onderwerp waar mensen niet graag over praten, lezen we op haar site. Om automutilatie bespreekbaar te maken delen vrijwilligers hun ervarings- en herstelverhaal. Ze laten zien dat erover praten helpt, hulp vragen oké is en dat er een leven kan bestaan na zelfbeschadiging.

Het verhaal van Esmee

Als er iemand is die dat kan bevestigen is het de Enschedese Esmee (18). Zij begon op haar dertiende zichzelf te beschadigen. Het heeft jaren geduurd voordat ze zichzelf én haar littekens accepteerde. Nu wil ze anderen oproepen om zelfbeschadiging bespreekbaar te maken. Lees hier het hele interview met Esmee.

Stemmen

Als stichting Zebra Voorlichting een Appeltje van Oranje wint dan stoppen ze het geld linea recta in de lotgenoten- en ouderbijeenkomsten die ze kosteloos aanbieden. Maar om te winnen hebben ze genoeg stemmen nodig. Tot en met 20 januari kun jij jouw stem uitbrengen. Dat kan via deze link. Op 28 januari is er een landelijke online finaledag. De laatste tien finalisten doen dan mee voor een Appeltje.

Lees ook:

Zone.college

Op deze groene middelbare school krijg je praktijkles: ontdek het tijdens de open dag

Onderwijs in een groene omgeving, dat is Zone.college. In de kleinschalige vmbo-school in Enschede w...
Ziva

Baasje gezocht: Ziva zoekt (helaas voor de tweede keer) een liefdevol thuis

Op zoek naar een nieuwe huisgenoot en het liefst een op vier poten? Wij helpen je graag op weg! Elke...
baby_pexels

Dit zijn ze: de populairste babynamen in Enschede van 2020

Bea, Henk en Tineke: deze babynamen zijn niet meer echt van deze tijd. Nee, met namen als Tess, Noah...

adv.