Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Behandelkosten tussen ziekenhuizen lopen flink uiteen: zo zit het in Enschede

Aangeboden door Independer 23 december 2019

Wanneer je een auto gaat kopen, ga je hoogstwaarschijnlijk langs verschillende autodealers in Enschede om de prijs te vergelijken. Nog even online een rondje oriënteren en je bent klaar om de juiste keuze te maken. Als je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet, ben je misschien niet zo bezig met de kosten. Terwijl dat wel de moeite waard kan zijn: de behandelkosten in ziekenhuizen lopen behoorlijk uiteen.

Hoe dat kan? Dit komt door de onderhandelingen die verzekeraars en ziekenhuizen met elkaar voeren. Hierdoor verschilt de prijs voor behandelingen per verzekeraar, maar dus ook per ziekenhuis.

Veelvoorkomende behandelingen geanalyseerd

Independer heeft de prijzen van drie veelvoorkomende behandelingen geanalyseerd:

  • Het plaatsen van een spiraal
  • Het laten verwijderen van een talgklier
  • Het laten behandelen van een spatader

De vier grootste verzekeraars zijn in de analyse meegenomen: CZ, VGZ, Achmea en Menzis.

Kosten in Enschede

Het plaatsen van spiraal

Woon je in Enschede en wil je een spiraal laten plaatsen? Als Menzis-verzekerde ben je in het MST een kleine €18,50 goedkoper uit dan als je bij CZ verzekerd bent. Dat is toch weer mooi meegenomen!

Bron: Independer

Behandeling talgklier

Nog een voorbeeld: als je je talgklier laat verwijderen in Enschede en je bent verzekerd bij Achmea, dan betaal je hier in het MST €383,54 voor. Als je bij VGZ verzekerd bent, kost dit €386,82. Zou je voor deze behandeling uitwijken naar Stichting Ziekenhuisgroep Twente, dan komen de kosten hoger te liggen. Als Menzis-verzekerde betaal je bij Stichting Ziekenhuisgroep Twente €407,51 en als CZ-verzekerde €427,54. Het verschilt dus per behandeling, per ziekenhuis én per verzekeringsmaatschappij wat de kosten zijn.

Bron: Independer

Behandeling spatader

Ook in het behandelen van spataderen zit verschil. In de meeste ziekenhuizen zijn de kosten hoger dan het maximale eigen risico (€885,-). Dit geldt ook in Enschede. Het is dus raadzaam om even rond te kijken bij verschillende ziekenhuizen in jouw buurt.

Tip: doe van te voren research

In Enschede vallen de verschillen nog wel mee, maar volgens Independer is dat lang niet overal zo. In sommige steden kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling 300 tot 1400 euro uiteen lopen. Ka-ching!

Wanneer is het kostenverschil nadelig?

Uiteraard is het pas nadelig als de behandelkosten minder zijn dan je eigen risico. Het (verplicht) eigen risico betaal je altijd eerst zelf. Heb je je eigen risico verhoogd? Dan kun je dit nog meer voelen in je portemonnee.

Weet je al dat volgend jaar een ingreep op de planning staat en heb je nog geen nieuwe zorgverzekering? Dan is het verstandig om hier nog even in te duiken. Je kan nog tot en met 31 december je zorgverzekering vergelijken en afsluiten.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Independer. Meer over Independer ontdekken?

Independer zakelijke dienstverleners

Celebeslaan 2 , Hilversum

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Lees ook:

mst ziekenhuis enschede

Ka-ching of meevaller? Dit zijn de parkeerkosten bij het MST ziekenhuis

Ga je op bezoek bij je zieke oma of voor het eerst je pasgeboren neefje bewonderen, moet je nog diep...

Zo weet je binnen één minuut of je moet overstappen van zorgverzekeraar

Het is weer zover: je kunt gaan checken of je goedkoper uit bent bij een andere zorgverzekering. Dat...

adv.