Mysterie opgelost: wat gebeurt er nou precies in de vrijmetselaarsloge?

Door Rebecca Tank 11 november 2017

Het is een regenachtige dinsdagavond wanneer wij aanwezig zijn bij een openbare lezing in de vrijmetselaarsloge. Er bestaat veel mysterie rondom de vrijmetselaars. Dit is mede tot stand gekomen door de boeken van Dan Brown, waarin wordt gespeculeerd dat vrijmetselaars tijdens hun inwijding bloedrode wijn uit schedels drinken. Dit beeld klopt niet, maar wat gebeurt er nou echt achter de deuren van de vrijmetselaarsloge Tubantia?

Geen geheim genootschap

Phlip Visser is al bijna vijftig jaar vrijmetselaar en moet hartelijk lachen om het beeld dat Dan Brown van vrijmetselaars geschetst heeft. Ook Wilco Ridderikhoff, die pas twee jaar lid is, maakt duidelijk dat dit mystieke beeld niet klopt. “We staan gewoon in het telefoonboek, we staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en we hebben een website. Mensen mogen mij alles vragen en ik zal hun vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Het enige wat wij niet met anderen delen, zijn de ritualen die wij doen. Die inhoud moet je beleven. Het is een belevenis die je niet in woorden kan beschrijven,” legt Wilco uit.

vrijmetselaars
De bekende symbolen van de vrijmetselaars: de winkelhaak en passer

Betere versie van jezelf

Als lid van de vrijmetselarij ga je op zoek naar een betere versie van jezelf. De vrijmetselaarsloge speelt een prominente rol in het leven van beide heren. “Het heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Het heeft mij zoveel opgeleverd: mensen die ik ontmoet heb, onderwerpen die mij interesseren en duizenden vraagtekens waar ik een antwoord op zocht,” vertelt Phlip trots. “Wij discussiëren niet, maar leggen meningen naast elkaar en dit noemen we compareren,” vult Wilco aan. “We stellen vragen voor verduidelijking. Er is geen checklist om aan een betere versie van jezelf te komen. Dat is aan mij, dat is aan Phlip en onze wegen zullen daarin verschillen. Er zal ook niemand zijn dat zegt: ‘je bent nu een beter mens.’ Dat is aan mij om dat te bepalen,” zegt Wilco.

Luisteren

Het is heel belangrijk om goed naar elkaar te luisteren. “Mensen zijn geneigd om gelijk ergens op te reageren en een mening te hebben. De methode die wij hier toepassen stimuleert je om te luisteren,” vertelt Wilco. “Ook al verschillen de meningen van elkaar, je luistert naar de ander en je probeert elkaar te begrijpen. We zijn allemaal gelijk en dat geeft de ruimte om kwetsbaar te zijn,” voegt Phlip toe.

vrijmetselaarsloge_2
De bouwsteen van de vrijmetselaars

Lid worden

Net zoals iedere vereniging of club is het mogelijk om lid te worden van de vrijmetselarij. Leeftijd, geloof of opleiding spelen geen enkele rol bij de toelating. “Je meldt je aan en dan start er een ballotageprocedure. Je krijgt wat papierwerk toegestuurd dat je in moet vullen en daarna krijg je een paar gesprekjes bij jouw thuis. Uit die gesprekken moet duidelijk worden of je iets voor elkaar kunt betekenen. Deze gesprekken worden door leden van de loge gedaan. Je hebt twee aanbevelingen nodig om lid te kunnen worden. We zijn een vereniging, dus we betalen ook gewoon contributie,” zegt Wilco. De contributie is inkomensafhankelijk, maar het is aan de persoon zelf om te bepalen in welke categorie hij valt. “Ik zit bijna op hetzelfde tarief als de tennisclub van mijn vrouw, vertelt Phlip lachend.