Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 wijntips voor het perfecte kerstdiner

Aangeboden door Wijnhandel-Slijterij Le Tonneau 12 december 2019

Het kerstdiner is hét ideale moment om eens flink uit te pakken met smaakvolle gerechten en mooie wijnen. Maar hoe weet je nou of de wijnen die je gekocht hebt wel bij de verschillende gerechten passen? Wijnkenner Tim Lamers van wijnhandel-slijterij Le Tonneau en zijn compagnon Kees Kroezen geven je een aantal handige wijntips.

Wijn en spijs combineren

Je kan nog zo’n mooie wijn serveren, als je het niet met het juiste gerecht combineert gaat dit ten koste van de algehele smaakbeleving. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten! “Ieder jaar krijg ik wel een aantal klanten in onze wijnhandel die mij hun kerstmenu in handen drukken. Als er bijvoorbeeld biefstuk op het menu staat, vraag ik altijd hoe ze het gaan bereiden. Serveren ze er een pepersaus bij of kiezen ze voor kruidenboter? Welke garnituren komen op tafel te staan? Je wilt weten of de smaken zoet, zuur, zout of bitter zijn, want dit is heel bepalend voor het vinden van een passende wijn,” legt Tim uit.

Proeverij van verschillende gerechten

Wat je vaak bij het kerstdiner ziet, is dat er veel uiteenlopende gerechten op tafel komen te staan. Je wilt namelijk dat er voor ieder wat wils is. Denk bijvoorbeeld aan een proeverij van gerookte zalm, carpaccio en geitenkaas. Deze voorgerechtjes smaken op zichzelf natuurlijk erg goed, maar het kan erg lastig zijn om een passende wijn bij alle drie de gerechten te serveren. “Soms is het dan verstandiger om het kerstmenu iets aan te passen of om elk gerecht apart met een passende wijn te serveren,” zegt de wijnkenner uit Enschede.

wijnen voor kerst

Een bubbeltje kan altijd

Wil je met Kerstmis toch het liefste zoveel mogelijk verschillende lekkernijen op tafel zetten? Een glaasje bubbels kan altijd! “En dit hoeft niet per se een dure champagne te zijn. Ook een glaasje cava of prosecco gaat goed samen met het kerstdiner. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een allemansvriend als wijn te schenken. Deze wijnen zijn vaak minder uitgesproken in de wijn-spijs beleving, maar zijn nog steeds erg lekker.”

Wijnproeverij

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de volgorde om te draaien, waarbij je dus eerst de wijnen inkoopt en daarna het kerstmenu samenstelt. “Zelfs wanneer je geen verstand van wijnen hebt, kunnen we je helpen. Bij ons in de wijnhandel kun je vrijwel dagelijks terecht voor een wijnproeverij. Op deze manier ervaart de klant zelf wat een bepaalde druifsoort, rijpingswijze, voeding en klimaat met de wijn doet. Met onze wijn- en spijskennis kunnen we goed advies uitbrengen en je vertellen wat er het beste bij de geselecteerde wijnen past.”

Alcoholvrije wijn bij het kerstdiner

Wanneer je bij iedere gang en andere wijn serveert, loop je het risico dat je gasten aan het einde van de avond aardig teut zijn. Die hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel zo prettig om een alcoholvrij drankje aan te kunnen bieden. Dit hoeft geeneens een glaasje fris of water te zijn, want tegenwoordig zijn er ook veel smaakvolle alcoholvrije wijnen verkrijgbaar. “Als eigenaar van wijnhandel-slijterij Le Tonneau zorgen we dat we altijd een mooie mix in onze winkel hebben. Dus of je nu op zoek bent naar een flesje wijn van een tientje of een exclusieve wijn van een paar honderd euro, wij hebben het in huis.”

Tim heeft zijn eigen wijnhandel in Enschede

Meer over Wijnhandel-Slijterij Le Tonneau ontdekken?

Wijnhandel-Slijterij Le Tonneau

Gesloten13:00 - 18:00

Veldhoflanden 5, Enschede

adv.