Zo kreeg Patricia haar leven weer op de rit na een herseninfarct: ‘Ik ben van ver gekomen’

Aangeboden door Menzis

Foto: Menzis

Na een herseninfarct veranderde alles voor Patricia (45). Dankzij project Maatwerkroute kreeg ze weer grip op haar leven. Nu geeft ze Nederlandse les en regelt ze van alles voor buurtgenoten die de taal nog niet goed spreken. “Als ik lesgeef ben ik mijn beperking even vergeten”, vertelt Patricia.

Zeven jaar geleden kreeg Patricia een herseninfarct, waardoor haar hele leven op zijn kop kwam te staan. “Ik ben door het herseninfarct verlamd geraakt in mijn linkerarm en -been. Maar ik heb ook onzichtbare beperkingen gekregen: zo kan ik niet veel onthouden, kan ik niet tegen veel prikkels en moet ik lachen als er iets ernstigs gebeurt, zonder dat ik dat wil.” Na een aantal moeilijke jaren vond ze de ondersteuning die ze nodig had bij project Maatwerkroute. In dit project worden mensen met verschillende problemen begeleid, waarbij financiële problemen ook vaak een rol spelen. Door een plan op maat worden deze problemen aangepakt. Samen met haar begeleider ging Patricia op zoek naar passende dagbesteding, waardoor ze weer een doel in haar leven heeft. “Eindelijk had ik weer wat grip op mijn situatie en kon ik mijn leven opnieuw gaan opbouwen.”

Moeilijk herstel

Patricia herinnert zich het moment dat ze het herseninfarct kreeg nog als de dag van gisteren. “Het was 2015 en hoogzomer. We zouden een dagje weggaan met de kinderen. Tijdens het omkleden merkte ik dat ik de la niet kon openen met mijn linkerarm. Vanaf toen ging het heel snel bergafwaarts”, vertelt Patricia. Er volgde een lange, spannende tijd in het ziekenhuis. Even leek het erop dat Patricia het niet zou halen door een enorm hoge bloeddruk. Ze onderging meerdere behandelingen, zonder resultaat. Patricia was verlamd en kon niet praten. De laatste optie was een heel zwaar revalidatietraject, om te zien of ze daar wel progressie kon maken.

Lees verder onder de foto >

Foto: Menzis

“Het enige wat ik nog kon doen was revalideren en leren leven met mijn beperkingen. De moed zakte me toen echt in de schoenen. Mijn kinderen gaven me de kracht om door te gaan.” De revalidatie zorde voor veel vooruitgang. Wonder boven wonder kwam Patricia uit haar rolstoel en ook praten gaat haar weer goed af. Wel loopt ze nog moeilijk en kan ze niet meer traplopen. Via de gemeente Enschede kreeg ze een aangepaste ruimte aan huis waar ze kan slapen, douchen en naar het toilet kan gaan.

‘Ik heb weer een doel’

Door Patricia’s jonge leeftijd was er niet veel aanbod voor een passende dagbesteding. Ze kwam in contact met wijkbegeleider Cindy van project Maatwerkroute en samen gingen ze op zoek naar een geschikte activiteit. Het liefst wilde Patricia andere mensen helpen. Inmiddels geeft ze Nederlandse les aan buurtgenoten met een migratrie-achtergrond bij project Maatwerkroute. Ze is dus van cliënt naar vrijwilliger gegaan. “Als ik bij Maatwerkroute werk, ben ik even niet Patricia die verlamd is. Ik ben Patricia die Nederlandse les geeft. Daar ben ik heel dankbaar voor. “

Ook helpt ze haar leerlingen met inburgeren, bijvoorbeeld met het lezen van brieven van de overheid. Daarnaast vonden twee mensen dankzij Patricia een baan. “Ik doe mijn werk met veel plezier. Ik heb weer een doel”, vertelt Patricia. “Het herseninfarct heeft mijn leven veranderd, maar ik kijk liever naar wat ik nog wél kan en dat zet ik graag in om mensen te helpen. Het geeft mij een goed gevoel als leerlingen mij ook een handje helpen, bijvoorbeeld door mijn zware boeken te dragen. Zulke kleine dingen zorgen voor een kettingreactie van positiviteit.”

Project Maatwerkroute

Project Maatwerkroute begeleidt mensen die verschillende problemen hebben. De meest urgente problemen gaan vaak over geld, over wonen, gezondheidsproblemen of over administraties die niet op orde zijn. Zolang die factoren onzeker zijn, heeft ondersteuning of behandeling op het gebied van opvoeden, welzijn, psychische gezondheid of gedragsverandering geen zin.

Lees verder onder de video >

Grip op je leven

Project Maatwerkroute is een initiatief van zorgverzekeraar Menzis en gemeente Enschede. Als grootste zorgverzekeraar in Twente is Menzis zich bewust van haar maatschappelijke rol. Wanneer mensen financiële problemen krijgen, zorgt dat voor veel zorgen en stress en dat heeft vaak ook effect op iemands gezondheid. En dat betekent waarschijnlijk weer meer gebruik van zorg. Reden genoeg voor Menzis om, samen met de gemeente ondersteuning te bieden met de Maatwerkroute. Zo doorbreek je patronen en help je mensen weer op weg naar een schuldenvrij, onbezorgder en gezonder leven.

Zorg voor leefkracht

Menzis zet zich in voor de leefkracht van ieder mens; of je nu ziek of gezond bent. Leefkracht betekent dat je bewust bezig bent met je gezondheid en zowel fysiek als mentaal de positieve kracht van gezond leven ervaart, zodat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Menzis doet dit door op allerlei manieren hulp te bieden om een goede leefstijl te bevorderen. Hulp die je bijvoorbeeld individueel, samen met een coach of via online coaching oppakt. Voor Menzis dé manier om samen leefkrachtiger te worden en tegelijkertijd de zorg bereikbaar en betaalbaar te maken. Doe je mee?

Meer weten over leefkracht? Kijk op menzis.nl en ontdek welke hulp er is.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Uniek! Zo zorgt dit zorgbedrijf goed voor zijn medewerkers: ‘Met kleine tips maken we een grote impact’”

Uniek! Zo zorgt dit zorgbedrijf goed voor zijn medewerkers: ‘Met kleine tips maken we een grote impact’

Aangeboden door Thuiszorg Eanske

Thuiszorg Eanske in Enschede biedt huishoudelijk medewerkers gratis fysiotherapie aan via praktijk On The Move
Ga naar “Huisartsenpost in Enschede: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Enschede: hier kun je terecht

ziekenhuis mst
Ga naar “Coach Giorgio: ‘Met deze app behaal je écht je sportdoelen’”

Coach Giorgio: ‘Met deze app behaal je écht je sportdoelen’

Aangeboden door Trifora Sports & Health Club

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Centralist”

Centralist

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Piano Bar bij Fellini”

Piano Bar bij Fellini

 • Fellini
 • 10 februari 2023
fellini_poster_social mediafellini_poster_social media
Ga naar “Paaskermis”

Paaskermis

 • Volkspark Enschede
 • Van 8 apr t/m 17 apr
Ga naar “Enschede Marathon”

Enschede Marathon

 • 16 april 2023
Enschede Marathon 2
Ga naar “Dino Fabriek”

Dino Fabriek

 • Vliegveld Twenthe
 • Van 29 jul t/m 3 sep
dinopark
Ga naar “Bevrijdingsfestival”

Bevrijdingsfestival

 • 5 mei 2023
bevrijdingsfestival-enschede