Help nieuwe ouders de eerste duizend dagen: dit is wat jij kunt betekenen
Aangeboden door Samenwerkende Gezondheidsfondsen
De eerste duizend dagen zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. En voor de gezondheid in de rest van het leven. Waarom? Tijdens de eerste 1.000 dagen bereikt een kind enorm veel biologische mijlpalen. Ook leren kinderen in die periode veel: praten, lopen, contact maken en nog veel meer. Ouders spelen daarin een essentiële rol. De meeste ouders ervaren het ouderschap als het mooiste wat er is, maar vinden het ook pittig. In alle eerlijkheid, dat is het ook. Daarom kunnen ze best wat hulp gebruiken. Hoe jij kersverse ouders hierin kunt ondersteunen, lees je hier.
De (23) Samenwerkende Gezondheidsfondsen vinden dat ouders de waardering, erkenning en ondersteuning moeten krijgen die ze verdienen. Daarom brengen zij in het kader van het programma Gezonde Generatie een Ode aan Ouders. Wanneer wij er voor ouders/verzorgers zijn kunnen zij met meer aandacht voor hun kind(eren) zorgen.
Lees verder onder de video >
De eerste duizend dagen
Deze periode begint zo’n 100 dagen voor de bevruchting en loopt door tot aan de tweede verjaardag. In deze tijd wordt de basis gelegd voor alle duizenden dagen daarna. Ouders spelen een belangrijke rol vanaf dat prille begin en zorgen voor warmte, liefde, veiligheid, gezonde voeding en nog veel meer. Die eerste duizend dagen kunnen best zwaar zijn voor nieuwe ouders. Daarom kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken.
Wat ervaren ouders?
Een paar feiten en cijfers op een rij:
- Voor 90% van de gezinnen is de grootste uitdaging de combinatie van werk & gezin;
- 43% vindt het gebrek aan energie en slaap een grote uitdaging;
- 57% noemt de oplopende inflatie en energieprijzen als enorme uitdaging;
- 72% van de ouders voelt zich aan het eind van de dag moe of kapot;
- 66% van de ouders is wel eens onzeker over de eigen invulling van het ouderschap;
- 55% zou het graag beter willen doen. Dat lukt niet door gebrek aan tijd/geld en vermoeidheid
Alle tips voor de omgeving dragen bij aan het verminderen van de bovenstaande cijfers. Doe jij ook mee?!
*Uit Nederlandse Staat van het Gezin (een onderzoek van Voor Werkende Ouders, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en mediaplatform WIJ).
Lees verder onder de foto >

It takes a village to raise a child
Hulp vragen en geven vinden we vaak nog lastig. Maar als buur, collega of goede vriend kun je altijd iets betekenen. Alle kleine beetjes helpen! Denk bijvoorbeeld aan een warme maaltijd langsbrengen, een lief kaartje met ‘ik sta voor je klaar’, de oudere kinderen of hond meenemen voor een wandeling of het bieden van een luisterend oor.
De boodschap is natuurlijk: ‘Ik ben er voor je en je staat er niet alleen voor.’ Check daarom regelmatig bij nieuwe ouders in. Misschien kunnen ze wat hulp gebruiken of biedt jij de nodige en gezellige afleiding.
Lees verder onder de foto >

In de buurt
Heb jij een zwangere in je omgeving? Of hebben je buren een kersverse baby? Sta dan klaar voor deze nieuwe papa’s en mama’s uit de buurt! Iets kleins doen maakt al een groot verschil!
Gezonde Generatie is een initiatief van de (23) Samenwerkende Gezondheidsfondsen.
