Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht in Enschede: op deze plekken moet je er straks eentje dragen

Door Carin Van der Meij 26 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Enschede waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

coronafoto's_centrum-02
Foto: redactie indebuurt Enschede

Musea

Een bezoekje brengen aan Rijksmuseum Twenthe of De Museumfabriek? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

De Museumfabriek
Foto: redactie indebuurt Enschede

Theaters en concertzalen

Wanneer je het Wilminktheater of Concordia binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

coronafoto's_centrum-04
Foto: redactie indebuurt Enschede

Benzinestations

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

tanken
Foto: Google Maps

Horeca

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

centrum_Oude Markt_2
Foto: redactie indebuurt Enschede

Onderwijs

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

bonhoeffer
Foto: Google Maps

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

kapper mondkapjes
Foto: redactie indebuurt Enschede

Treinstations in Enschede

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

station Enschede
Foto: redactie indebuurt Enschede

Uitzondering

Sommige mensen kunnen vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje dragen. Voor deze mensen is een uitzondering gemaakt. Zij hoeven geen mondkap te dragen op plekken waar dat verplicht is, lezen we op de site van de Rijksoverheid. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Meer informatie over de uitzondering lees je hier.

Lees ook

mag je boodschappen doen tijdens ouderenuurtje

Mag dat: boodschappen doen tijdens het ouderenuurtje als je niet oud of kwetsbaar bent?

Tijdens de persconferentie van maandag 28 september, stelde premier Rutte dat supermarkten twee uur ...
Lidl

Ouderen- en kwetsbarenuurtjes in Enschedese supermarkten: dit zijn de tijdstippen

Een woord dat je voor 2020 niet kende: ‘ouderen- en kwetsbarenuurtjes’. Deze uurtjes in supermarkten...

Vrachtvliegtuigen vol met mondkapjes: ‘Onze magazijnen werden te klein’

Vorig jaar nog onbekend terrein, nu niet meer aan te slepen. We hebben het natuurlijk over de mondka...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.