Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het is 1 december: dit vinden jullie van de mondkapjesplicht

Door Charmain Zwijnenberg 1 december 2020

Het is dinsdag 1 december. Dat betekent dat het over 24 dagen kerst is, dat het einde van dit bizarre jaar nu echt in zicht is én dat de mondkapjesplicht vandaag ingaat. En over dat laatste onderwerp zijn de meningen nogal verdeeld. Dit vinden jullie ervan.

Vorige week plaatsten we een overzicht van Enschedese plekken waar je vanaf 1 december verplicht een mondkapje moet dragen. In de bijbehorende Facebookpost deelden jullie massaal jullie mening daarover. Een aantal van deze reacties lees je terug in dit artikel.

Onzin

De meningen over de mondkapjesplicht zijn verdeeld, maar de meeste Enschedeërs geven aan niet blij te zijn. Marieke bijvoorbeeld. “Wat een onzin dit, helpt geen donder en de berg met afval wordt groter. Ik ga niet meer naar de winkel, ik bestel alles dan wel online.” Ook Andrea is tegen de mondkapjesplicht. “Belachelijk! Het werkt niet en vergroot zelfs de kans dat je zelf ziek wordt. Waar zijn we mee bezig??” Ferdinand noemt de plicht “KNETTERGEK”.

Prima

Maar er zijn ook Enschedeërs die het geen probleem vinden om wat vaker een mondkap op te zetten. Diane hoopt dat deze verplichting een einde maakt aan de discussie over mondkapjes. “AUB GEEN DISCUSSIES meer dan. Als je een winkel binnen wilt, gewoon opzetten, anders lekker thuisblijven.” Stefanie noemt deze beslissing “prima”. Christina wil vooral geen boete riskeren. “Als het moet dan moet het maar ik kan het er wel niet mee eens zijn. Maar goed zit ook niet te wachten op boete van 90 euro.”

Meer aandacht voor de uitzonderingen

Danielle vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mensen die geen mondkapje kunnen dragen vanwege chronische ziektes. “Deze mensen willen ook graag hun boodschappen blijven doen en naar de kapper gaan.” Angela is het met haar eens. “Waarom wordt er niet gesproken in het artikel over de uitzondering die geldt voor mensen die om chronische, lichamelijke of geestelijke klachten geen mondkapje kunnen dragen! De uitzondering bestaat maar wordt nauwelijks naar buiten over gecommuniceerd, waardoor veel winkels waarschijnlijk niks van de regel afweten en het voor jou als chronisch patiënt etc er niet gemakkelijker op wordt gemaakt!” Daar kunnen we ons in vinden. We hebben de uitzondering op de mondkapjesplicht daarom alsnog benoemd in dit artikel. Meer informatie daarover staat op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

kapper mondkapjes

Mondkapjesplicht in Enschede: op deze plekken moet je er straks eentje dragen

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht...

Vrachtvliegtuigen vol met mondkapjes: ‘Onze magazijnen werden te klein’

Vorig jaar nog onbekend terrein, nu niet meer aan te slepen. We hebben het natuurlijk over de mondka...
mondkapjes_ANP

Mag dat: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval gooien?

De boodschappen doen sommige Enschedeërs tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden re...

Meer over

Corona

adv.