Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

#Tukkerweetjes: waar staat het oudste huis van Enschede?

Door Rebecca de Graaf 5 augustus 2020

Veel mensen vinden het jammer dat er maar zo weinig oude gebouwen en huizen in Enschede staan. In 1862 zijn namelijk vanwege de stadsbrand veel historische panden verloren gegaan. Gelukkig is er één pand uit 1783 bewaard gebleven. En daarmee is dit pand officieel het oudste huis in Enschede.

Het oudste huis van Enschede ligt aan de Klomp. Nummer 35 om precies te zijn. Waarschijnlijk ken je het pand wel, maar heb je niet bedacht dat dit het oudste huis van Enschede zou kunnen zijn. Het gebouw staat namelijk beter bekend als het Elderinkshuis.

Herberg buiten de stad

Het Elderinkshuis werd in 1783 gebouwd als herberg in opdracht van Jan Lindeblad en Maria Osselaar. Hier konden de mensen slapen als ze niet meer door de Espoort de stad in konden. Maria was bordeelhoudster geweest in Amsterdam, en naar verluidt was de herberg net buiten de stadsgracht in deze tijd erg populair bij kooplieden en adel uit de omgeving. De herberg heette vroeger ‘In de Lindeboom’ en lag aan de weg richting Gronau. Later kwam het huis in bezit van de textielfabrikantenfamilie Elderink, die er lang hebben gewoond.

Geen woonhuis meer

Het Elderinkshuis is al lang geen woonhuis meer. Zo diende het onder andere als museum, bibliotheek en onderzoekscentrum voor Twentse cultuur en geschiedenis. Ook heeft Van Deinse Media meerdere jaren in dit pand gezeten en nu zit Zipper Clinics in het Elderinkshuis.

Elderinkshuis

Lees ook

enschede-toen-en-nu_13

Enschede in beeld: de stad toen en nu

Enschede is een stad die zich blijft ontwikkelen. Complete wijken worden vernieuwd, de infrastructuu...
raadhuisstraat

[VIDEO] Toen in: 6 minuten lang genieten van oude beelden van Enschede

Wekelijks duiken we de archieven in voor mooie foto’s van Enschede van járen geleden. Deze week: een...
skyline Enschede_ Alphatoren

#Tukkerweetjes: is Enschede groter dan Zwolle?

In ons artikel over de meest gegoogelde vragen over Enschede kwam onder andere de vraag of Enschede ...

adv.