Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Enschede: zo zag de Grote Kerk er 100 jaar geleden uit

Door Jannike Huisman 16 september 2018

De Grote Kerk op de Oude Markt is door de jaren heen best wel wat veranderd. In totaal heeft de toren vijf verschillende silhouetten gehad. 

In 1190 was de kerktoren van de Grote Kerk helemaal nog niet zo hoog. Zo’n 300 jaar later kreeg de kerktoren er een verdieping bij en was de punt een stuk hoger. Door de jaren heen is de punt veranderd. In 1480 waaide het bovenste gedeelte van de spits door een storm van de toren. Bij de herbouw van de toren werd gekozen voor een stompe toren in plaats van een spits.

Nieuwe toren

Na de stadsbrand in 1862 was de toren deels ingestort en stonden alleen de muren van de kerk nog overeind. De toren moest herbouwd worden, maar de gemeente kon het er niet over eens worden. Een deel van de gemeente vond het weggegooid geld, maar na lang overleg kreeg de kerktoren een acht-kantige spits van wel 25 meter hoog.

Gevaarlijk

De toren kreeg een nieuwe haan en de twee klokken in de toren werden vervangen. In 1925 moest de kerk opgeknapt worden en werd ontdekt dat de toren van de Oude Kerk gevaarlijk was. Doordat de toren zo hoog was, zorgde dit voor een te grote belasting van de muren. Daarom werd de spits weer afgebroken en vervangen door een vierzijdige spits, zoals de kerk ook in 1480 had.

Grote kerk

skyline-enschede

Met je hoofd in de wolken: dit zijn de hoogste gebouwen van Enschede

Zo'n imposante skyline als Rotterdam zal Enschede nooit krijgen, maar ook onze 'wereldstad van het o...
enschede-oud-in-nieuw-9

Herman laat het Enschede van vroeger terugkomen in de foto’s van nu

Enschede beschikte vroeger over prachtige gebouwen die helaas door de stadsbrand, bombardementen of ...

adv.