Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uit de oude doos: toen je nog kon zwemmen in het Van Heekbad

Door Rebecca de Graaf 20 oktober 2019

De geplande sluiting van het Aquadrome en Het Slagman houdt de gemoederen flink bezig. Dit is overigens niet de eerste keer dat een zwembad in Enschede moet sluiten. Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger een prachtig zwembad in het centrum van Enschede stond? Het Van Heekbad werd op 1 juli 1892 voor het eerst in gebruik genomen.

Van Heekbad

Waar wij dagelijks onder de douche springen, moesten de fabrieksarbeiders het vroeger doen met een wekelijkse wasbeurt in een simpel teiltje. Het hebben van een badkamer was eind negentiende eeuw slechts voor weinig mensen weggelegd. En je kunt je vast wel voorstellen dat deze wekelijkse wasbeurt in combinatie met het harde werken in de fabriek niet al te best is voor de persoonlijke hygiëne. Daarom besloot textielfabrikant G. J. van Heek een badhuis met zwembad te laten bouwen.

Gratis voor personeel

Het Van Heekbad was 9 x 14,75 meter groot en 2 meter diep. Een subtropisch zwembad mag je het niet noemen, want het water kon tot maximaal 22 graden Celsius verwarmd worden. Rondom het zwembad stonden 25 kleedhokjes en er was een speciale ruimte waar je je voor het zwemmen moest wassen. Op vrijdag, zaterdag en zondag mocht het personeel van Van Heek gratis gebruik maken van de faciliteiten. Anderen moesten een kleine vergoeding betalen. In 1921 kostte het gebruik van het zwembad 25 cent.

Sluiting van het zwembad

Door de jaren heen kwamen er meerdere zwembaden in Enschede bij, waardoor de belangstelling voor het Van Heekbad steeds verder afnam. Daarom werd dit zwembad op 1 juni 1956 gesloten. Een jaar later besloot de gemeente het zwembad aan te kopen en te renoveren. Het heeft nog een aantal decennia als bad- en zwemgelegenheid gefungeerd, maar in 1973 werden de laatste resten van het Van Heekbad gesloopt.

van Heekbad_1
Bron: n Sliepsteen
zwemles Enschede

Zwemles in Enschede: bij dit zwembad krijg je nu 4 weken gratis zwemles

Leren zwemmen is een belangrijke ontwikkeling in het leven van je kind. Want je wil natuurlijk dat j...
erfgoed-familie-van-heek

Het zichtbare erfgoed van de familie Van Heek

De textielfamilie Van Heek heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Enschede. De fa...
Enschede tram

Toen in Enschede: een ritje met de tram door de stad

Tingting! Vroeger stapte je niet op de bus, maar ging je met de elektrische tram. De eerste trams re...

adv.