Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in: wist je dat Concordia ooit het centrum van bokswedstrijden in Oost-Nederland is geweest?

Aangeboden door Concordia (Oude Markt) 21 oktober 2018

Er zijn maar weinig bestaande gebouwen in Enschede met zo’n bijzondere geschiedenis als Concordia. Van katholieke arbeidersvereniging, spaarbank en bioscoop tot vergaderruimten, hotel, theater en centrum van landelijke bokswedstrijden. Concordia is al meer dan een eeuw lang het bruisend hart van Enschede.

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

Mysterie van de verborgen bankkluis

1901-ariens-tijdens-de-bouw
Pastoor Ariëns (derde van linksboven) tijdens de bouw in 1901. Foto: archief Concordia

Op initiatief van pastoor Alphons Ariëns werd Concordia in 1901 gebouwd. Het gebouw is ontstaan met de gedachte dat textielarbeiders niet gelijk hun geld zouden wegdrinken in de kroeg, maar op de spaarbank zouden zetten. Er staat nog steeds een mysterieus blok beton in de kelder van Concordia. Men heeft het vermoeden dat de originele bankkluis hierin verborgen zit. 

Zo open mogelijk

Ariëns had de visie om het gebouw zo open mogelijk maken. Hij liet de grootst mogelijke ramen van die tijd maken, zodat je vanaf de straat rechtstreeks de zaal in kon kijken. Op deze manier kon je precies zien wat Concordia allemaal te bieden had, zoals een toneelzaal, logeergelegenheden en vergaderruimten. Binnenin het gebouw was het een doolhof van nisjes en tientallen kleine kamers. Dit is in het huidige pand nog steeds het geval.

concordia-begin-1900
Zo zag Concordia er tot 1909 uit. Foto: archief Concordia

Grote lichtkoepel

Wat een prachtig plaatje geweest zou moeten zijn, was het effect van de lichtkoepel in de theaterzaal. Deze lichtkoker liep door naar het dak van Concordia, zodat het maanlicht op het podium scheen. Wat precies de achterliggende gedachte van deze lichtkoepel is geweest, is niet helemaal duidelijk. Misschien hoopte Ariëns op deze manier dat God mee kon kijken in de zaal?

1914-kijkje-in-de-zaal-concordia

Kaarsje in de kerstboom

Op kerstavond 1909 brandde Concordia tot de grond toe af. Op deze avond werd er een bijeenkomst voor arme kinderen van fabrieksarbeiders gehouden en waarschijnlijk was er een kaarsje in de kerstboom blijven branden. Voor de wederopbouw van Concordia werd architect Jacques van Straaten aangesteld. Hij is vooral bekend van zijn ontwerp voor De Bijenkorf in Amsterdam.

Op kerstavond 1909 brandt Concordia af

Nieuw jasje

1912-hotel-cafe-restaurant-concordia
Foto uit 1912

Het nieuwe Concordia werd tweemaal zo hoog als zijn voorganger. Het is gebouwd in een neoclassicistische stijl met een Amerikaans karakter. De originele letters zijn nog steeds te zien in de balustrade op de eerste verdieping.

Boksring

Concordia was rondom de Tweede Wereldoorlog het centrum van bokswedstrijden. Ondanks dat er ook een hotel in Concordia zat, was er geen openbare douche aanwezig in het gebouw zodat boksers zich op konden frissen. Het succes van de bokswedstrijden heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk toch een douche werd aangelegd.

1945-november-hans-de-vries-oostelijk-kampioen-boksen-bij-de-beginnelingen-in-concordia
Hans de Vries was oostelijk kampioen bij beginnelingen in 1945

Nog altijd het bruisend hart voor kunst, cultuur en geschiedenis

Concordia is al meer dan een eeuw lang het bruisend hart van Enschede. Ondanks dat het interieur en de invulling van het gebouw meerdere keren ingrijpend veranderd zijn, heeft Concordia nog steeds dezelfde functie. Dit is een prachtige plek waar mensen samenkomen om te genieten van bijzondere films, mooie voorstellingen en een heerlijk avondje uit.

De geschiedenis van Concordia is nog rijker dan dat we in een beknopt artikel kunnen omschrijven. Ervaar de bijzondere sfeer zelf door eens een film of voorstelling te bezoeken of vraag naar de mogelijkheden voor een rondleiding.

Zo is Jan Martin al 23 jaar vrijwilliger bij Concordia en hij neemt je graag mee op een historische reis door Concordia. Evelien Harberink is als theatermaker, bezoeker en stoelleaser een fan van Concordia. Ook zij kan prachtige verhalen over Concordia vertellen.

De originele belettering hangt er nog steeds
Jan Martin is al sinds 1995 vrijwilliger bij Concordia
Evelien Harberink

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Concordia (Oude Markt). Meer over Concordia (Oude Markt) ontdekken?

Concordia (Oude Markt) entertainment

Oude Markt 15, Enschede

Bekijk meer:entertainment
Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.