Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen en nu: monumentale panden in Enschede

Door Charmain Zwijnenberg 15 september 2019

Dit weekend (14 en 15 september 2019) kun je monumentale gebouwen bezoeken waar je normaal gesproken niet zo snel binnenkomt. Maar hoe zagen die Enschedese gebouwen er vroeger eigenlijk uit? Wij doken de archieven in en zetten de oude en nieuwe foto’s naast elkaar!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Grote Kerk

De Grote Kerk op de Oude Markt heeft een flinke metamorfose ondergaan door de jaren heen. In 1190 was de kerktoren helemaal nog niet zo hoog. Zo’n 300 jaar later kreeg de kerktoren er een verdieping bij en was de punt een stuk hoger. Door de jaren heen is de punt meerdere keren veranderd. Tegenwoordig is de hoogte van de kerk inclusief haantje en kruis 49,6 meter.

Foto: Enschede in ansichten
Foto: indebuurt Enschede

Stadhuis

Vandaag (15 september 2019) is het precies 89 jaar geleden dat de eerste steen van het huidige stadhuis werd gelegd. Op 5 augustus 1933 werd het gebouw voor het eerst in gebruik genomen. Als je het stadhuis van boven bekeek zag je een vierkant en een rechthoek. Op de punt van die twee staat de toren die ruim 50 meter hoog is. In 1952 zijn zowel het vierkant als de rechthoek uitgebouwd aan noord- en oostkant van het gebouw.

Foto: Enschede in ansichten

Lonneker Molen

De Lonneker Molen is gebouwd in 1850, nadat de vorige molen in vlammen was opgegaan. Het is best een bijzondere molen: de enige in Nederland die een stenen romp heeft, met riet er overheen. Dat was vooral een groot voordeel tijdens de brand drie jaar geleden.

Tegenwoordig kun je de molen op woensdag, donderdag en zondag op bepaalde tijden bezichtigen. In het winkeltje kun je dan verschillende soorten meel en andere producten kopen.

Foto: Enschede in ansichten

Jacobuskerk

De Jacobuskerk is gebouwd tussen 1932 en 1933 in een Neo-Byzantijnse stijl. De bijzondere glas-in-loodramen van deze katholieke kerk zijn gemaakt door de kunstenaar Charles Eyck. De koepel, ronde ramen, koperen daken en spitsbogen maken de kerk een plaatje om te zien. Van buiten én van binnen.

Is de goudkleurige schelp boven de ingang van de kerk je eigenlijk weleens opgevallen?

 

Foto: Enschede in ansichten
Foto: indebuurt Enschede

Synagoge

De prachtige synagoge aan de Prinsestraat is in 1927/1928 gebouwd naar een art deco-ontwerp van Karel de Bazel. Opvallend zijn de koepels, mozaïeken, glas-in-loodramen en bronzen objecten. In 1998 werd de synagoge een rijksmonument en in 2004 is het gebouw helemaal gerestaureerd. Vandaag de dag wordt de synagoge nog steeds gebruikt als gebedshuis en daarnaast is het gebouw opengesteld voor bezoekers.

Lees ook

wintertijd-grote-kerk

7 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

In Enschede staan een aantal mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws:...
balengebouw

7 x deze gebouwen in Enschede zijn wel heel fotogeniek

Onze stad telt een aantal prachtige gebouwen én een paar goede fotografen die daar dan weer prachtig...
skyline-enschede

Met je hoofd in de wolken: dit zijn de hoogste gebouwen van Enschede

Zo'n imposante skyline als Rotterdam zal Enschede nooit krijgen, maar ook onze 'wereldstad van het o...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.