Toen de eerste flat van Enschede eindelijk gebouwd werd

Door Jannike Huisman 11 februari 2018

De Koningin Wilhelminaflat met vijf verdiepingen en 72 appartementen was niet alleen de eerste van Enschede, maar ook van heel Twente. De woonflat ligt aan de rand van het Volkspark. 

Verboden voor flats

Jarenlang was de gemeente van Enschede tegen de bouw van flats. Ze waren bang dat Enschede op Duitse steden ging lijken, waar de hoogbouw het stadsbeeld bepaalt. Daarom werden er tot 1952 geen flats gebouwd. Voor de bouw van deze flat moest de gemeente de regels veranderen, want tot nu toe was het verboden om flats te bouwen in Enschede.

Genieten van de oude dag

De Wilhelminaflat werd ontworpen door de architect Willem K. de Wijs, die ook de wijk Pathmos had ontworpen. Het idee voor de flat ontstond doordat oudere textielfabrikanten van hun oude dag wilden genieten in een rustige omgeving. Daarnaast wilde de Enschedese mevrouw Smit-de Zwart een flat voor alleenstaanden uit het onderwijs en de zorg.

Mordern gebouw

De flat bestaat uit zo’n zeventig appartementen met vijf verschillende typen. De flats zijn van 43 tot 85 vierkante meter groot. In de jaren ’50 was de flat heel modern, want er was een lift een verwarmde droogruimte, logeerruimtes en een fietsenstalling. De flat was voor de heer de Wijs extra bijzonder, want het werd op dezelfde plaats gebouwd als zijn vroegere huis voor de oorlog. De architect woonde later zelf ook in de flat.

Meer van vroeger?

Enschede is een prachtige stad en zit vol interessante verhalen. Wil je graag meer lezen over de geschiedenis van Enschede? In dit artikel lees je meer over de het eerste verkeerslicht in Enschede. Weet je hoe het oude stadhuis er uit zag? Of de Veldpoort?