Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x dit was vroeger heel normaal in Enschede

Door Carin Van der Meij 21 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Vroeger wisten inwoners niet beter en deze zes dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij ze nog?

Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Enschede stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Enschede zijn ze verdwenen.

telefooncel
Telefooncel aan de Lipperkerkstraat. Foto: Google Maps

Overal roken

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Langestraat oude markt
Cafés aan de Oude Markt. Foto: Enschede in ansichten

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar jaren geleden was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Videoland
Videoland aan de Deurningerstraat. Foto: Google Maps

Faxen

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Enschede stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld: ANP)

Met de auto door het centrum

Tegenwoordig krijg je al een boete als je door het centrum fietst. Dat was vroeger wel anders. Toen reed je zelfs met de auto door het centrum. Kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen.

enschede-toen-en-nu_7
Met de auto door het Van Loenshof. Foto: Facebook Memories of Enschede

Lees ook

Van Heekbad

Uit de oude doos: toen je nog kon zwemmen in het Van Heekbad

De geplande sluiting van het Aquadrome en Het Slagman houdt de gemoederen flink bezig. Dit is overig...
enschede-toen-en-nu_13

Enschede in beeld: de stad toen en nu

Enschede is een stad die zich blijft ontwikkelen. Complete wijken worden vernieuwd, de infrastructuu...
De Klomp

Leuk om te zien: de Enschedese binnenstad toen en nu

Onze stad is volop in ontwikkeling. Bedenk maar eens hoe vaak wij het afgelopen jaar hebben geschrev...
Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.