Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x bijzondere voorwerpen uit het Huis van Verhalen

Door Jannike Huisman 13 mei 2018

In het Huis van Verhalen vind je allerlei bijzondere verhalen van mensen die de vuurwerkramp hebben meegemaakt. Veel kwamen pas jaren later na de ramp hier terecht. We namen een kijkje in de lades van de grote kast en vonden hier bijzondere verhalen. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Straatnaambordje & gesmolten wieldop

voorwerpen huis van verhalen

Paul Veldhuis werkte bij de politie en was na de vuurwerkramp betrokken bij het zoeken naar mensen. Tussen de puinresten vond hij het bordje van de Roomweg en een gesmolten aluminium wieldop. Tot 2014 lagen deze op zijn kantoor, maar hij wilde dit met een verhuizing graag aan het Huis van Verhalen schenken.

Plakboeken

voorwerpen huis van verhalen

In de lades liggen ook veel plakboeken met artikelen die in de krant stonden. Veel mensen uit Enschede verzamelden de krantenknipsels over de vuurwerkramp.

Flyer S.E. Fireworks

voorwerpen huis van verhalen

Na bijna tien jaar kwam deze folder van S.E. Fireworks bij het Huis van Verhalen terecht. Jaap Liemburg woonde vlakbij Roombeek en moest vanwege het ontploffingsgevaar zijn huis voor vijf dagen verlaten. Toen hij terug kwam lagen alle deuren en ramen er uit en bovenop de puinhoop lag het glanzende boekwerkje. Jaap had deze brochure in 1988 gemaakt voor S.E. Fireworks.

Schilderij Furkan

voorwerpen huis van verhalen

Achter dit schilderij zit een verdrietig verhaal. Het is gemaakt door Furkan die zijn vader, moeder en broertje verloor met de vuurwerkramp.

De tekst bij het schilderij: “Het hart van het schilderij, vijf vogels vliegen samen in een rij. Ze zijn erg krachtig en zijn erg prachtig. Want het is mijn liefste familie, ik vlieg hier nog rond en zeg blij: ‘hou van mij, ik ben vrij’.”

Het oortje

Huis van Verhalen

Hadassa woonde vroeger in Roombeek en na drie weken mocht ze daar weer rondlopen. “Ik ben samen met een vriendin terug geweest, want ik wilde het goed afsluiten. Zij vond toen een oortje van een kopje dat ik net had gekocht. Ze zei: ‘Dit staat symbool voor het luisterend oor van jouw familie en vrienden.’ Dat vond ik heel bijzonder.”

“Het oortje heeft jarenlang in de kamer gestaan. Na zeven jaar werd het Huis van Verhalen geopend en waren ze op zoek naar verhalen voor de verhalenkast. Ik was er wel eens geweest voor een goed gesprek, dus ik dacht ‘dat oortje past hier’. Inmiddels kent iedereen het verhaal van het oortje.”

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.