Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat gebeurt er eigenlijk in deze villa aan de Hengelosestraat?

Door Charmain Zwijnenberg 10 oktober 2020

De statige villa aan de Hengelosestraat 40 doet ons door de verweerde uitstraling en het bijzondere ontwerp een beetje aan een spookhuis denken. Wat gebeurt er eigenlijk achter de deuren van dit rijksmonument? Zochten wij uit! 

Eerst even een stukje terug in de tijd: villa De Wiem – zo heet het pand – is in 1903 in een neo-classicistische stijl gebouwd. Architect Karel Muller ontwierp de villa. Het rijksmonument is bekleed met Bentheimer zandsteen. Een steensoort die aanvankelijk een geelbruine kleur heeft maar met de jaren steeds iets donkerder wordt door verwering. Aha, dat verklaart de grauwgrijze kleur.

Woning van textielfabriek

De Enschedese textielfabrikant Ludwig van Heek woonde in De Wiem. In 1921 werd het pand gekocht door de gemeente Lonneker als extra kantoor. Tot 1934 had het die functie. Vanaf 1935 heeft de T.E.T. (Twentsche Electrische Tramweg Maatschappij) de villa in gebruik gehad als hoofdkantoor. Het monument heeft daarna verschillende functies gehad.

Huidige functie

Maar wat gebeurt er tegenwoordig in villa De Wiem? Sinds deze zomer is de villa een van de locaties van Tactus Verslavingszorg. Een locatie die beschermd wonen aanbiedt aan maximaal 20 personen. Dat betekent dat de villa onderdak biedt aan mensen die door hun verslaving niet meer zelfstandig kunnen wonen. Er is 24 uur per dag begeleiding en ondersteuning aanwezig of oproepbaar. De cliënten krijgen hier een stabiele omgeving, dagelijkse regelmaat en een zinvolle dagbesteding.

Enschedese mysteries

Weten we dat ook weer!  Zit jij ook met een Enschedees mysterie in je maag? Laat het ons weten. Dan zetten wij onze speurneus weer op.

Bronnen: cultureelerfgoedenschede.nl en tactus.nl

Lees ook:

liefdesbankje Enschede

Hé, waar is het gele liefdesbankje gebleven?

Het is een van de trekpleisters van onze binnenstad: het liefdesbankje in de Langestraat. Toeristen,...
geblurde_huizen-01

Dit is waarom sommige huizen in Enschede geblurd zijn op Street View

Je hebt vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk,...
Lidl

Ouderen- en kwetsbarenuurtjes in Enschedese supermarkten: dit zijn de tijdstippen

Een woord dat je voor 2020 niet kende: ‘ouderen- en kwetsbarenuurtjes’. Deze uurtjes in supermarkten...

Meer over

Mysteries

adv.