Wat doet dat griezelige paard naast het Saxion?

Door Jannike Huisman 9 oktober 2018

Tussen de gebouwen van Saxion staat een drie meter groot uitgemergeld paard. Je ziet ook een deel van het skelet, best griezelig! Waarom staat dit paard daar? Indebuurt zocht het uit!

Oorspronkelijke plek

Het bronzen paard heeft al een aantal verhuizingen achter de rug, maar staat nu weer op z’n oorspronkelijke plek. Voorheen stond het paard voor het Natuurmuseum aan de Ruyterlaan en de M.H. Tromplaan. Na 2007 werd het Natuurmuseum opgenomen in het Twentse Welle en werd het paard ergens anders ondergebracht. Saxion plaatste nieuwe gebouwen aan de Ruyterlaan en in december 2015 werd het kunstwerk weer teruggeplaatst op z’n oorspronkelijk plek.

Het bronzen paard werd in 1983 gemaakt door kunstenaar Cees Willemsen, in opdracht van de gemeente Enschede. “Ik had liever gehad dat het beeld aan de voor- of zijkant van de school in het zicht had gestaan, maar dit is ook een mooie plek,” vertelt Cees in een interview met TV Enschede FM.

Skeletten

Cees wilde graag een verbinding maken met het kunstwerk en de plaats waar het moest komen te staan: het Natuurhistorisch Museum. In dit museum kon je fossielen en skeletten van dieren bewonderen. Vaak denk je bij fossielen aan bijvoorbeeld een dinosaurus, maar daar kunnen wij ons niet zoveel bij voorstellen. Cees wilde daarom het verleden en heden combineren en koos voor een paard.

Bronzen paard

Vergankelijkheid

Ook stelt het bronzen paard vergankelijkheid voor. Daarom is het in staat van ontbinding en zie je het skelet er door heen. Toch is het nog wel herkenbaar als een paard. Heeft het paard ook een naam? Nee, het kunstwerk wordt gewoon ‘Het Paard’ genoemd.

Mysterie gespot?

Zit jij ook met een mysterie dat je niet opgelost krijgt? Wij zoeken het voor je uit! Tip ons. En krijg je niet genoeg van al die mysteries? Vorige week zochten we uit wat die mensen bij het Ei van Ko doen. En weet jij waar de gouden vierkanten stenen voor zijn?

adv.