Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

Door Charmain Zwijnenberg 29 juni 2019

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je die harige beestjes al lang in verschillende eikenbomen in Enschede hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Wij zochten uit hoe die eikenprocessievlinders eruitzien.

Vervellen

Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt het beestje zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder

In juli verpopt de processierups zich, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Verwacht geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot.

Tekst gaat verder onder de foto

Veroorzaken eikenprocessievlinders jeuk?

In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren, dus die kunnen ze verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…

Lees ook

processierups

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de ei...

We checkten de Muggenradar en dit zijn de voorspellingen voor Enschede

Buienradar ken je: de website waarop je vlak voor je de deur uitgaat even checkt of er regenwolken o...
hitte in Enschede

Feeling hot, hot, hot: dit zijn de heetste plekken in Enschede

Wat is het warm hè? En de komende dagen wordt het alleen maar warmer in onze stad. Trek je de hitte ...

Meer over

Mysteries

adv.